Nej til utroskab, ja tak til ”sporløs”

Danskerne er splittede om brugen af privatdetektiver. Mens over halvdelen siger ja til at bruge en detektiv til at opsnuse gamle bekendtskaber, billiger kun hver fjerde brugen af detektiver til at afsløre sidespring.

Artiklens øverste billede
Kim Henrik Larsen, daglig leder af Privatdetektiverne ApS, tror, at danskernes fordomme om privatdetektivernes arbejde er med til at gøre, at kun hver fjerde synes, at det er i orden at hyre en detektiv til at afsløre utroskab. Foto: Lars Krabbe

Du må godt hyre en privatdetektiv til at opspore et familiemedlem eller en bekendt, du har mistet kontakten til. Men du må ikke bede en detektiv om at overvåge din partner for at finde ud af, om han eller hun er utro.

Sådan svarer et bredt udsnit af danskere i en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Jyllands-Posten. Mens 52,9 pct. mener, at det er i orden at bruge en privatdetektiv til at opspore tabte forbindelser, så mener kun omkring hver fjerde – 26,3 pct. – at det er okay at få privatdetektiven til at overvåge sin partner.

At kun en relativt lille andel af os billiger brugen af privatdetektiver til at afsløre utroskab, kommer ikke bag på Torben E. Andersen, som forsker i moral og etik på Aarhus Universitet.

»Når man spørger om sådan nogle ting, der indeholder moralske overvejelser, prøver folk at granske deres inderste med hensyn til, hvad der dybest set er det rigtige at gøre i situationen. Løgn og bedrag over for andre mennesker er i det hele taget problematisk og noget, man ikke bør gøre. Men det er ikke ensbetydende med, at man bare kan gøre hvad som helst for at afsløre det,« siger han og fortsætter:

»Vi mennesker har brug for at have noget privat. Noget, som andre ikke får indblik i, medmindre vi selv giver dem det.«

Ekstrem intim ting

Anders Blok, som er sociolog på Københavns Universitet, er enig.

»Hele utroskabens karakter er en ekstrem intim ting, så vi er næsten pr. definition for tæt på privatlivet,« siger han.

»Samtidig siger tallet nok også noget om, hvilken kategori af moralsk overskridelse man trods alt ser utroskab som. Ja, det er noget skidt, men så er det heller ikke mere moralsk forkasteligt – det er inden for et spektrum af noget, der sker, og derfor er det noget, der skal løses mellem de implicerede parter, og ikke noget, der skal udefrakommende ind over,« siger Anders Blok.

Han er derimod overrasket over, at det ikke er en større andel, der mener, at det er okay at bruge en detektiv til at finde en person, man har mistet kontakten til.

»Det er jo ikke nødvendigvis noget, der vedgår en meget intim ting. Det er også et noget mere ærværdigt ærinde at finde et tabt familiemedlem – det er mere moralsk tilladeligt, end det er at snage i folks privatliv og løfte dyner,« siger sociologen.

Fører ikke krig

Stadig flere private borgere henvender sig – ifølge en række detektivbureauer, som Jyllands-Posten har talt med – til privatdetektiver.

Men at danskerne er splittede om, hvad det er acceptabelt at hyre en privatdetektiv til at løse, kommer dog ikke bag på Kim Henrik Larsen. Han er privatdetektiv og daglig leder af Privatdetektiverne ApS, som har eksisteret siden 2000.

»Det har formentlig noget at gøre med, at når man opsporer personer, så hjælper man begge parter – i modsætning til en utroskabssag, hvor detektiven jo kun vil være til gavn for den ene part,« siger Kim Henrik Larsen.

Han tror samtidig, at fordomme om, at privatdetektiver bliver brugt som middel til at føre krig mod sin partner eller ekspartner, er med til at gøre, at kun hver fjerde synes, at det acceptabelt at hyre privatdetektiver til at opsnuse sidespring. Og det er en misforståelse, mener han.

»Hvis en privatdetektiv går ind i en utroskabssag, og det viser sig, at den ene part fører den anden bag lyset, så er privatdetektiven jo bare med til at afdække, hvordan forholdet har det – om der er utroskab eller ej. Så det med, at privatdetektiven er med til at føre krig – det mener jeg ikke er tilfældet. For vi kan jo ikke afdække noget, som ikke foregår,« siger Kim Henrik Larsen.

Læs Indblik-reportagen på job med Kim Henrik Larsen, der skal overvåge en kvinde, hvis mand mener, at hun er utro. Det kræver adgang til Premium. Det er nemt at tilmelde sig, første måned er gratis, og der er ingen binding.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen