Kritik: Regeringsudspil giver færre lejeboliger

Lejelovsforslaget »komplicerer regler og styrker sanktioner,« advarer borgerlige.

Artiklens øverste billede

Lejeloven er for svær at gennemskue og skal derfor laves om. Dét ser foreløbigt ud til at være det eneste, som partierne på hver side i dansk politik kan blive enige om, når diskussionen drejer sig om lejeloven.

Mandag fremlagde minister for By-, Bolig- og Landdistrikter Carsten Hansen (S) efter otte års tovtrækkeri et forslag, som skal »forenkle loven« og give de 850.000 lejere flere rettigheder, mens udlejerne får flere forpligtigelser. En prioritering, der ikke huer blå blok, som kræver bedre forhold for udlejerne.

"For uambitiøst"

Regeringen foreslår bl.a. at indføre obligatoriske synsrapporter ved ind- og udflytning, at afskaffe muligheden for nyistandsættelse ved udflytninger og kræve, at udlejere af større ejendomme skal have 10-årige vedligeholdelsesplaner. Overholdes reglerne ikke, lægger regeringen op til hårde sanktioner til udlejerne.

Men hele forslaget er »alt for uambitiøst«, mener De Konservatives boligordfører, Charlotte Dyremose.

»Der er ikke tale om nogen reel forenkling, men til gengæld bliver sanktionerne skærpede. Det gør det langt mere risikabelt at være udlejer, så vi risikerer helt sikkert, at ingen tør leje ud,« siger Dyremose, der får opbakning fra både Venstre og Liberal Alliance.

»Fejlfortolkning«

De tre borgerlige partier mener, at forslaget – hvis det vedtages – vil skræmme udlejere fra at leje ud, fordi reglerne er blevet »yderligere kompliceret«, samtidig med at sanktionerne for at bryde dem er skærpede.

Men den kritik bygger ifølge boligministeren på »en fejlfortolkning«.

»Vi fjerner forskellige regler, samtidig moderniserer vi og giver flere rettigheder til lejerne, så jeg forstår simpelthen ikke, hvad de (borgerlige partier, red.) siger,« siger Carsten Hansen, der derfor ikke er bekymret for, at antallet af lejeboliger på markedet falder.

Ros fra SF

Det er man heller ikke i SF, hvor der især er ros til regeringens fokus på lejeren, men også et klart ønske om at tilføje en regel for, hvor meget en husleje kan stige. Også Enhedslisten melder positivt tilbage, men møder ligeledes op med en række ønsker, når forhandlingerne går i gang.

Alligevel er ministeren fortrøstningsfuld og tror på et bredt forlig.

»SF og Enhedslisten så gerne, at vi gik endnu mere til lejerens side, mens de borgerlige gerne vil tilgodese udlejeren mere, så jeg tror, at balancen er rimelig godt fundet,« siger Carsten Hansen, der har indkaldt partierne til en orientering onsdag, hvorefter forhandlingerne kan gå i gang.

Forhåbningen er at lande en ny lov inden sommerferien.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen