150-års jubilæum - aktiviteter på Dybbøl Banke og i Sønderborg

Programmet for d. 18. april byder på alt fra rullende sønderjysk kaffebord til guidede byvandringer og udstillinger på det Nationalhistoriske Museum.

Artiklens øverste billede
Kanoner på Dybbøl Banke med Dybbøl Mølle i baggrunden. Arkivfoto: Carsten Andreasen

Hvis man holder påskeferie i Danmark, er der et hav af muligheder for at lære mere om en af Danmarkshistoriens vigtigste krige - nemlig krigen i 1864 og dermed tabet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg..

På 150-års dagen for slaget ved Dybbøl Mølle, bliver stormen fra 1864 genskabt,  Dagen indledes med en militær cermoni hvor bla. statsminister Helle Thorning Schmidt og Hendes Majastæt Dronningen vil være til stede. Resten af dagen byder på spændende aktiviteter som at se Dybbøl Mølle, der har åbent for besøgene fra 13.00 til 18.00.  Læs her, hvad du kan opleve af aktiviteter på dagen.

Aktiviteter på Dybbøl Banke
 
 

Militær ceremoni ved fællesgravene

Aktiviteterne begynder om formiddagen med kranselæggelse ved bl.a. Hendes Majestæt Dronningen

Slesvigske Musikkorps står for de musikalske indslag.

Der vil være en march fra soldatergravene ved Dybbøl Banke til kaserne under musikalsk ledsagelse af Livgardens Tambourer

Civil ceremoni i Kongeskansen

  • Musikalsk indslag ved folkBALTICA ensemblet med musikere fra begge sider af grænsen, under ledelse af Harald Haugaard, og Helene Blum Harald Haugaard Band.
  • Sønderjysk Pigekor synger Brahms-sats.
  • Moderne ballet ved et korps af danske og tyske dansere, koreografi af balletdirektør Katarina Torwesten fra Landestheater Schleswig-Holstein.
  • Officielle taler ved Hendes Majestæt Dronningen m.fl.

Efter den civile ceremoni giver SMUK koncert på Dybbøl Banke (over for historiecentret).

Historiecenter

Historiecenter Dybbøl Banke har åbent fra kl. 10-18 med højsæsonprogram. Det er muligt at besøge både marketenderen hos officererne og hos de menige. Der er soldater i teltlejren og på lazarettet. I systuen nørkler de på tidens mode, og gæsterne kan være med til at storme skansen under ledelse af kommandersergenten.

Historiske marketendertelte

Mellem kl. 10-15 kan man besøge grænseforeningens fælles telt, hvor en række grænserelaterede foreninger er til stede.

Post Danmark sælger bl.a. nyt Dybbøl-frimærke, som offentliggøres 18. april.

1864 salgsbod

Fra 10-15 kan man besøge Sønderborg Erhvervs- og Turistcenters bod med 1864-merchandise

Historiefortællingerne

Historiefortællingerne indledes kl. 11.00 ved skanserne, fremført af skuespillere fra Det lille Teater i Gråsten, forfattet i et samarbejde mellem museumsinspektør Inge Adriansen og dramatiker Kaj R. Nissen. I løbet af dagen vil skuespillere fremføre ti små fortællinger i området ved skanserne, ned ad Dybbølgade, i Sdr. Havnegade og ved slottet.

DGIs lege-station

DGIs lege-station, hvor man kan deltage i datidens lege som f.eks. Patøk, Island efter sild, Slå en høne o.s.v. Derudover er der seks legeonkler, som arrangerer gamle idrætslege som KisPus, Munken, Tyren i de røde hav o.s.v. Legene foregår mellem kl. 11-15.         

Børnekunst fremstillet under Dansk-Tysk Børnekulturfestival.

Fra 10-15 vil to 3. klasser fra skolerne i Dybbøl og Langballig viser de værker, som de har fremstillet med assistance fra to professionelle kunstnere. Ved ferniseringen kl. 13.30 vil der bl.a. være opvisning med streetdance.

 

 

Aktiviteter i Sønderborg
 
 

I Sønderborg sker der aktiviteter på og omkring slottet det meste af eftermiddagen.

Gudstjeneste i Sct. Marie Kirke

kl. 15.00 er der Gudstjeneste i Sct. Marie Kirke med medvirken af biskoppen fra Haderslev, Marianne Christiansen, og biskoppen fra Slesvig, Gothart Magaard.

Rullende sønderjysk kaffebord

Mellem kl. 15-17 kan man opleve et ægte sønderjysk kaffebord. Efter 1864 fik det sønderjyske kaffebord efterhånden det omfang, som det er kendt for i dag. Dansksindede i Nordslesvig, det nuværende Sønderjylland mødtes i nyopførte forsamlingshuse for at synge fædrelandssange omkring kaffebordene. Der gik sport i kagebagningen, og efterhånden skulle der være syv bløde og syv hårde kager i et sønderjysk kaffebord.

Billetter kan købes på turistkontoret.

Guidede byvandringer

Mellem kl. 15-17 er der mulighed for at komme på gratis guidede byvandring. Deltagerne kommer forbi bygninger, der overlevede, og der bliver fortalt om menneskeskæbner, der oplevede krigen. Sønderborg var udsat for et voldsomt bombardement den 2. og 3. april 1864, og godt en tredjedel af byen blev ødelagt.

Sønderborg slot

Museet på Sønderborg Slot  har åbent mellem kl. 15-18 og tilbyder gratis rundvisninger både i særudstillingen ”Mennesker i krigen 1864” og i den permanente 1864-udstilling med den store model af slagmarken og det udbombede Sønderborg.

Kulturskibet ved slottet.

Mellem kl. 16-17 vil der være workshops og happenings på skonnerten Havet, hvor børn med deres familier på en anderledes måde skal forsøge at få en forståelse for historien fra 1864.

Kulturevent i Alsion.

kl 20.00 rundes den 18. april af med Sønderjyllands Symfoniorkester som har produceret kultur-eventet ”1864@2014.” En lang række kunstnere og aktører medvirker i eventen, som tager publikum med på en kunstnerisk rejse gennem historien fra 1864 til i dag med bl.a. musik, foto, video og poesi. Blandt andet har forfatteren Peter Laugesen skrevet en poetisk tekst, som binder aftenen sammen, singer-songwriteren Annika Aakjær fremfører sig egen sang specielt lavet til lejligheden, og videokunstneren Lene Juhl laver videoprojektioner, som dækker store dele af koncertsalen og gør den til et levende rum.  Derudover medvirker bl.a. operasangerne David Danholt og Palle Knudsen samt orkestrene Sønderjyllands Symfoniorkester, Schleswig-Holstein Sinfonieorchester, Art Ensemble Syd, Slesvigs Musikkorps (SMUK) og Sønderjysk Pigekor. Dirigent i Alsion denne aften er Peter Sommerer, musikchef på Landestheater i Flensborg

Forestilling på Kulturskibet ved slottet

Unge talenter fra både Danmark og Tyskland medvirker i en forestilling kl. 21.00, hvor historien om 1864 bliver fortalt på en helt ny måde bl.a. med rap, sang, breakdance, parkour, trapez. Skibets sejl bliver brugt som filmlærred. Tre drenge mødes i dødsriget efter, at de blev skudt på slagmarken, hvor de gik forrest som hornblæser, tambour og fanebærer. De har ikke mere at slås for. Hvad lærte de, og hvad var deres historie?

Richardt Nielsen har udviklet ideen og skrevet historien og musikken.

Se det senest opdaterede program på dybboel2014.dk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.