Kritik af politiets indsats mod Tibet-aktivister vokser

Det kan ikke udelukkes, at der i forbindelse med politiets indgreb er sket noget ulovligt, siger formanden for retsudvalget. Hård kritik fra Venstre af, at betjente ikke kan findes.

Artiklens øverste billede
Kinas daværende præsident, Hu Jintao, og hans hustru i selskab med overborgmester Frank Jensen under det officielle besøg i juni 2012 i København. Præsidentparret blev skærmet for kritiske røster om Kinas undertrykkelse af tibetanerne. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Borgere fik frataget tibetanske flag, en Tibet-aktivist blev ulovligt frihedsberøvet, minibusser skærmede for udsynet til en kritisk demonstration, og en kvinde i en tibetansk T-shirt blev vendt om.

Det er fire af mindst ni episoder, hvor danske myndigheder greb ind mod holdninger, som kineserne ikke brød sig om under to statsbesøg i 2012 og 2013. Episoderne har Jyllands-Posten gennemgået ud fra bl.a. e-mails, tv-klip og dokumenter fra en retssag, der sluttede i sidste uge.

Kritikken af politiets Tibet-indgreb har spredt sig fra Enhedslisten og Dansk Folkeparti til SF og Venstre.

Formanden for Folketingets retsudvalg, Karina Lorentzen (SF), har set listen med hændelser og siger:

»Der er for mange mærkelige sammentræf til, at man fuldstændig kan sige, at der ikke er forgået noget, som er på kant af loven.«

Hun vil nu forsøge at få forløbet belyst og vil bl.a. have justitsminister Karen Hækkerups (S) svar på, hvorfor PET forud for besøget fortalte Københavns Politi, at kineserne ikke var vant til ytringsfrihed. Samtidig siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, at forløbet »ikke ser voldsomt kønt ud«.

Forsvundne politibetjente

Karsten Lauritzen hæfter sig ved, at politiet tilsyneladende ikke kan finde flere af de involverede betjente – herunder politifolkene fra en ulovlig frihedsberøvelse i Kongens Have.

»Jeg synes generelt, at ledelsen i Københavns Politi har et ganske bekymrende problem med at identificere politifolk,« lyder det fra Karsten Lauritzen, som henviser til et lignende forløb under klimatopmødet i 2009.

»Det er påfaldende, at det sker igen, og det kan ikke være rigtigt, at ledelsen ikke kan finde frem til betjentene,« siger chefjurist i Cepos Jacob Mchangama.

Støttekomiteen for Tibet finder det »sandsynliggjort, at den danske regering i sidste ende står bag indgrebene«, mens det fra Institut for Menneskerettigheder lyder:

»JP’s gennemgang af sagerne tegner et billede af, at politiet ikke har gjort betydningen af ytrings- og forsamlingsfriheden tilstrækkelig klart for politifolkene.«

Københavns Politi afviser, at de mange episoder skyldes en overordnet instruks.

»Der var ikke en officiel politik om at holde demonstranter med tibetanske flag væk,« siger ledende politiinspektør Mogens Lauridsen.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) ønsker ikke at kommentere sagen pga. en mulig ankesag om ulovlig frihedsberøvelse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.