Annonce
Indland

Christina Gregersen samler ind til aktiv dødshjælp

Christina Berg Gregersen lider af en dødelig hjernesygdom. Derfor samler hun nu ind til at tage til en klinik i Schweiz.

Christina Berg Gregersen lider af Huntington's Chorea, som er en sygdom, der lammer hjernen. Foto: Privat

"Hjælp mig til en værdig død" er navnet på en indsamling Caremaker.dk. Her kan alle og enhver bidrage med penge, så ejeren, den 28-årige Christina Berg Gregersen, kan nå sit mål.

Og det mål er et beløb på 120.000 kroner. Penge, som skal gå til en billet - først til Schweiz og så til det hinsides. Christina Berg Gregersen lider nemlig af Huntington's Chorea, som er en arvelig, dødelig sygdom, som lammer hjernen.

"Jeg vil ikke leve som en grøntsag, og det er det, som sygdommen gør ved en. Så vil jeg hellere have en værdig død," siger Christina Berg Gregersen til Jyllands-Posten.

Reaktionerne er delte

Huntington's Chorea

Huntington's Chorea er en arvelig hjernesygdom.

Den begynder oftest i alderen 35-45 år med uregelmæssige bevægelser.

Sygdommen kan medføre en ændring af personlighed og adfærd, demens og fører til svær invaliditet.

Der findes ingen effektiv behandling, og døden indtræder i løbet af ca. 15 år.

Sygdommen rammer fire ud af 100.000 personer.

Kilde: Den Store Danske

Den 19. december 2012 fik Christina Berg Gregersen at vide, at hun havde den arvelige sygdom, som i forvejen havde ramt 2/3 af hendes familie. Og efter lang tids overvejelse nåede hun frem til beslutningen om, at hun selv vil være i kontrol over, hvornår hun skal herfra.

"Jeg tænker mest på min storebror, som også er ramt af sygdommen. Han ville i begyndelsen ikke acceptere, at jeg valgte aktiv dødshjælp, og det er selvom, han selv er ramt af sygdommen," siger hun.

Nu er storebroderen dog indforstået med Christina Berg Gregersens beslutning.

Ind til videre har hun modtaget omkring 1600 kroner fra folk, som sympatiserer med hendes situation. Der er dog også dem, der lufter meget fjendtlige holdninger over for Christina Berg Gregersens projekt.

"Der var en, der skrev, at jeg bare skulle køres i havet. Så spurgte jeg ham, om han ville gøre det. Det svarede han så nej til, det er jo ulovligt," fortæller hun og tilføjer, at netop de mennesker er hun glad for at nå ud til, så de måske kan få en forståelse for hendes situation. 

Ingen af reaktionerne kan dog få Christina Berg Gregersen til at skifte mening. Beslutningen om at tage sit eget liv står fast.

Et bedre liv

"Det er overhovedet ikke en mulighed at fortryde. Det her er noget, jeg har tænkt på i lang tid, og det føles rigtigt," siger hun.

Efter hun kontaktede Landsforeningen En Værdig Død, har hendes liv nemlig ændret sig til det bedre.

"Da jeg fik diagnosen, blev jeg utrolig ked af det. En veninde fortalte mig om foreningen, og så kontaktede jeg dem. Det har vendt op og ned på mit liv. Nu smiler jeg, jeg laver det, jeg har lyst til. Jeg er kan nyde livet nu," siger hun.

"Burde være lovligt i Danmark"

Christina Berg Gregersen ville dog ønske, at hun ikke blev nødt til at tage hele vejen til Schweiz for at fuldføre sin beslutning.

"Jeg ville ønske, det var lovligt i Danmark. Især fordi der er langt til Schweiz for ens familie og venner, og det ville være rart at have dem ved sin side."

Den holdning deler hun med både formanden for Venstres Ungdom og Konservativ Ungdom, som begge i løbet af dagen har tilkendegivet deres støtte til Christina Berg Gregersen ved at donere penge til hendes indsamling.

Der er dog ikke nogen folketingspartier, der støtter en lovliggørelse af aktiv dødshjælp i Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her