Hvert ottende barn er overvægtigt ved skolestart

Sundhed: En ny landsdækkende database giver for første gang et samlet billede af danske børns vægt.

En, to, tre, fire, fem, seks, syv, overvægtig. En to, tre, fire, fem, seks, syv, overvægtig.

Sådan ser optællingen ud hos landets sundhedsplejersker, når de måler og vejer de nye skolebørn i 0. klasse.

Hidtil har kommunerne siddet tungt på tallene, men nu er de samlet i Børnedatabasen, der dermed giver et unikt indblik i bl.a. vægten hos danske børn.

Blandt de børn, der er født i 2005, var 12,8 pct. – svarende til lidt flere end hver ottende – overvægtige ved indskolingsundersøgelsen. Det fremgår af det første udtræk fra Børnedatabasen, som kommuneforeningen KL’s blad, Momentum, har foretaget.

Der indgår data fra 44.478 børn, hvilket svarer til 68 pct. af 2005-årgangen.

Professor Berit L. Heitmann, Frederiksberg Hospital, er ekspert i overvægt og kost hos børn, og hun vurderer, at tallet i hvert fald ikke er for højt sat. En undersøgelse af børn fra kommuner i hovedstadsområdet viser en andel, der er en anelse højere. Hun påpeger, at tallene i Børnedatabasen kan være lidt usikre, fordi ikke alle børn indgår. Bl.a. er der indrapporteret under 10 pct. af årgangen i København.

Ifølge hende har Danmark en højere andel af overvægtige børn end de øvrige skandinaviske lande, mens vægten til gengæld er lettere end i resten af Europa og USA. Fedmeandelen blandt børn er steget voldsomt på en generation, men siden årtusindskiftet har der været en tendens til stagnation i udviklingen.

»Men vi ligger stadig højt,« siger hun.

Bjørn Holstein, professor ved Statens Institut for Folkesundhed, peger på tre problemer ved overvægt blandt børn. For det første er der psykosociale konsekvenser, fordi børnene har det dårligt med sig selv og lettere bliver udsat for mobning. For det andet påvirker overvægt alle kroppens organer, så man har større risiko for sygdomme i det lange løb.

»For det tredje er overvægt svært at komme af med. De fleste overvægtige børn vil også være overvægtige som voksne,« siger han.

Kurven steget igen

Overlæge Jens Christian Holm er leder af Enheden for Overvægtige Børn og Unge på sygehuset i Holbæk, og han tøver ikke med at udnævne overvægt blandt børn og unge som et voldsomt problem. Også selvom stigningen i antallet af overvægtige børn tilsyneladende er fladet ud, for siden 1947 er der tre gange set tegn på stagnation, hvorefter kurven så er steget igen, påpeger Jens Christian Holm, der har indledt et samarbejde med otte kommuner for at sætte kampen mod overvægten højere på dagsordenen.

»Vi kan se, at det rykker, når de tykke børn og deres familier har et sted at henvende sig og få hjælp i deres kommune. Men hovedparten af kommunerne hænger stadig i bremsen, og der er masser af gode undskyldninger med stram økonomi og øgede udgifter på snart sagt alle områder. Det kan jeg selvfølgelig godt forstå, og derfor bør det også være en national dagsorden at tvinge kommunerne til at hjælpe disse børn,« siger Jens Christian Holm, som understreger, at 60.000 børn og unge med vægtproblemer ikke har noget sted at gå hen.

Få tykke i Furesø

Der er store forskelle mellem landets kommuner, når det kommer til overvægtige børn, og det hænger ifølge eksperterne bl.a. sammen med, at overvægt har social slagside. I Ishøj og på Lolland er andelen f.eks. over 20 pct., mens mindre end hver 10. er overvægtig i kommuner som Lyngby-Taarbæk, Furesø og Allerød.

Anny Winther (V), formand for KL’s social- og sundhedsudvalg, erkender, at der er plads til forbedring.

»KL har selv været med til at tage initiativ til denne nationale database, som gør, at kommunerne kan spejle sig i hinanden. Jeg tror, at det bliver en øjenåbner for nogle, at der skal sættes ind på dette felt,« siger hun.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) er helt enig i, at indsatsen for overvægtige børn kan styrkes. Når der næste år skal formuleres 10-årsmål for danskernes sundhed, vil hun have de tykke børn i tankerne. Hun peger også på, at der er taget et initiativ til at oprette Center for Forebyggelse i Praksis i samarbejde med kommunerne:

»Forebyggelsen skal være mere målrettet for at virke,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.