Sagsbehandling: Fejl i 19 af 20 sager

Halsnæs Kommune får en hård medfart i en ny rapport.

Artiklens øverste billede
Ankestyrelsens Task Force påpeger grove fejl i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet i Halsnæs Kommune.

Sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet halter gevaldigt i Halsnæs Kommune i Nordsjælland. Det viser en en ny rapport, som Ankestyrelsens Task Force, på foranledning af kommunen selv, har udarbejdet.

Task Forcen har gennemgået 20 tilfældigt udvalgte sager, og i 19 sager er der fundet grove fejl i form af direkte lovovertrædelser og betydlige mangler. Resultatet giver røde ører hos Udvalget for Familie og Børn i Halsnæs Kommune.

”Det er stærkt bekymrende og beklageligt. Rapporten viser desværre med al tydelighed, at sagsbehandlingen i mange tilfælde har været for dårlig og for langsom. Jeg er ked af, at der er børn og unge, der ikke har fået den behandling og hjælp de skulle have haft,” siger Trine S. Torp (F), der er formand for udvalget, i en pressemeddelelse.

Havde en mistanke

Halsnæs Kommune bad i november 2012 Task Forcen om en håndsrækning til at analysere sagsbehandlingen på familieområdet, da kommunen i forvejen havde en formodning om, at kvaliteten i myndighedsudøvelsen haltede.

Rapporten på 48 sider rejser en lang række kritikpunkter. Bl.a.:

  • at generelle lovgivningsmæssige krav ikke er overholdt i 19 ud af de 20 gennemgåede sager.
  • at der ikke systematisk har været arbejdet med at sikre kvalitet og lovmedholdelighed i sagsbehandlingen.
  • at der ikke i tilstrækkelig grad er sikret ensartet sagsbehandling på området.
  • at der er betydelig fejl og mangler i forhold til udarbejdelse af børnefaglige undersøgelser, udarbejdelsen af handleplaner, opfølgning på sagerne og for lukning af sager.
  • at handleplaner ofte ikke indeholder målbare mål for indsatsen iværksat overfor børnene og deres familier, som kan følges op på, og derved styres efter.
  • at der i en stor andel af aktuelle og tidligere sager ikke er foretaget de undersøgelsesmæssige tiltag og indsatser, som er påkrævet ifølge lovgivningen.

Task Forcen vurderer i rapporten, at "den uensartede praksis og udfordringer i forhold til at sikre lovmedholdelighed, mål og kvalitet i sagsbehandlingen, har ført til utilstrækkelige indsatser overfor børn, unge og deres familier."

På rette vej

I kommunens pressemeddelelse udtrykker Trine S. Torp, formand for Udvalget for Familie og Børn, glæde over Task Forcens analyse, der giver Halsnæs Kommune bedre mulighed for at rette op på børne- og ungeområdet.

"Det blev noteret, at Task Forcen, udover kritikken, fremhæver, at vi allerede har taget fat i mange af de udfordringer, som analysen fremhæver. Vi er i gang, men vi skal have speedet op, og løst problemerne hurtigt," siger Trine S. Torp.

Kommunen igangsætter en øjeblikkelig og total gennemgang af alle familiesager, der skal følges op helt konkret. Det vil for eksempel sige, at manglende børnesamtaler nu vil blive gennemført.

Administrationens plan for opfølgning vil blive behandlet på førstkommende udvalgsmøde den 30. oktober 2013.

Kom med din mening.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.