Ældre dør af medicinsjusk

Ældre Sagen vil have faste plejehjemslæger i hele landet.

Artiklens øverste billede
80 pct. af landets plejehjem har problemer med medicinhåndteringen.

Medicineringsfejl på plejehjem er fatale.

Fejlmedicinering mistænkes for at have kostet mindst 16 ældre livet samt skadet 363 personer alvorligt sidste år.

Sidste år anmeldte kommunerne til Dansk Patientsikkerheds Database, at man mistænkte medicineringsfejl på plejehjem, hjemmepleje og hjemmesygepleje for at have kostet 16 ældre borgere livet.

Desuden blev 363 medicineringsfejl mistænkt for at have påført de ældre alvorlige skader. Det skriver Ekstra Bladet.

Fejl på 80 pct. af plejehjemmene

Avisen har gennemgået embedslægernes rapporter over tilsyn på 811 plejehjem i 2012. 80 pct. af stederne havde problemer med at håndtere medicinen korrekt.

Politikerne skal simpelthen til at tage medicineringsfejlene alvorligt. Det er ikke til at drive de praktiserende læger ud på plejehjemmene

Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen

Fejlene tæller blandt andet at give forkert medicin, for meget eller for lidt, og at borgeren slet ikke tager medicinen.

Fra KL lyder det, at foreningen har stort fokus på de ældres medicinering, og at der især arbejdes på at udvikle plejepersonalets kompetencer, skriver Ekstra Bladet.

Ældre Sagen foreslår faste læger

Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen, er meget ked af fejlmedicineringen, men han er ikke overrasket over de mange medicineringsfejl. Og netop derfor har Ældre Sagen i længere tid givet politikerne gode råd til, hvordan man undgå forkert medicinbehandling.

"Politikerne skal simpelthen til at tage medicineringsfejlene alvorligt. Det er ikke til at drive de praktiserende læger ud på plejehjemmene, og derfor bør man have faste plejehjemslæger," siger Bjarne Hastrup til Jyllands-Posten.

En læge ved hånden

I øjeblikket kører Social- og Integrationsministeriet sammen med Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse et toårigt forsøg med plejehjemslæger på otte udvalgte plejehjem i Viborg, Horsens, Odense, Furesø og København.

Projektet blev søsat efter pres fra Ældre Sagen. En fasttilknyttet læge kommer ud på plejehjemmene hver uge og følger beboernes helbred på tæt hold.

Helt simpelt handler det jo om, at den rigtige pille kommer i den rigtige mund på det rigtige tidspunkt. Gør den det, så har vi ikke ældre, som dør eller bliver svækkede.

Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen

Den ordning skal udbredes til hele landet permanent hurtigst muligt, mener Bjarne Hastrup.

"Lægerne kan i langt højre grad holde øje med de borgere, som har et stort medicinforbrug, og samtidig kan plejepersonalet spørge lægen til råds."

Desuden foreslår Ældre Sagen, at de ældre skal have gennemgået deres medicinforbrug mindst et gang om året af en professionel læge, som kan justere forbruget.

Den rigtige pille i den rigtige mund

Bjarne Hastrup peger også på, at det er vigtigt at opkvalificere plejepersonalet.

"Helt simpelt handler det jo om, at den rigtige pille kommer i den rigtige mund på det rigtige tidspunkt. Gør den det, så har vi ikke ældre, som dør eller bliver svækkede. Det skal personalet lære at forstå," siger han.

Bjarne Hastrup understreger, at indsatserne ikke vil koste penge. Tværtimod.

"De ældre kan få tryghed og større livskvalitet, og samtidig kan samfundet undgå indlæggelser og genindlæggelser. Der er alt for mange ældre, som bliver indlagt pga. fejlmedicinering."

En økonomisk god idé

Alt tyder på, at projektet med plejehjemslægerne, som løber frem til 31. marts 2014 er en succes.

"Økonomisk er det en god idé, at lægen kommer til at lære beboerne at kende, så man kan undgå fejlmedicinering og indlæggelser. Det er en god idé både fra et livskvalitetssynspunkt og et samfundsøkonomisksynspunkt," siger Bjarne Hastrup.

Og så påpeger han, at ufaglærte i plejefaget ikke er rustet til at uddele medicin til borgerne. Plejepersonalet skal have en sundhedsfaglig uddannelse.

Ifølge nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor er otte procent af det fastansatte sosu-personale i den kommunale ældrepleje ufaglærte. Og står det til kommunerne, bliver den procentdel endnu mindre fremover.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.