"250 sager er kun toppen af isbjerget"

Langt flere hjemvendte soldater bærer rundt på PTSD, anslår formanden for pårørendeforening.

Artiklens øverste billede
Danske krigsveteraner har længe agiteret for at fjerne seksmåneders-reglen for PTSD-ramte. Her går den tidligere Balkan-soldat og nu PTSD-ramte Thomas Frederiksen (med vest) i demonstration med andre veteraner sidste år i oktober.

"Det er en stor hjælp, for vores veteraner, men 250 sager er meget lavt sat. Det er kun toppen af isbjerget."

Sådan siger Jon Samuel Gislason, formand for Krigsveteraner og Pårørende, i en kommentar til Arbejdsskadestyrelsens beslutning om at ændre sin praksis i behandlingen af sager med personer ramt af PTSD (Post Traumatic Stress Disorder).

Styrelsen har ophævet sin tidligere praksis om ikke at behandle PTSD-diagnoser konstateret senere end seks måneder efter hjemsendelse.

Forskningen viser, at omkring 25 procent af alle PTSD-skader først opdages efter seks måneder, og det betyder, at en lang række soldaterveteraner nu skal have genoptaget deres sager.

Beslutning kommer sent

Og det er på tide, at den beslutning kommer, siger pårørendeformanden, "for man har længe vidst, at mange først udvikler PTSD langt senere."

Soldaterne har gjort tjeneste for den danske stat, og så er det et slag på personligheden at blive nødt til at erklære, at man er blevet syg

Jon Samuel Gislason, formand for Krigsveteraner og Pårørende

Jon Samuel Gislason anslår, at antallet af PTSD-ramte soldater kan være så højt som op til 2.600. Han bygger sin vurdering på egne erfaringer med ramte soldater og pårørende, samt på SFI-rapporten om hjemvendte soldater fra 2010.

Heri fastslås, at Danmark fra 1992 til 2010 har haft lidt under 30.000 soldater på internationale militære missioner i Kosovo, Afghanistan, Libanon, Irak og flere andre steder.

Rapport: Næsten 9 pct. bliver syge

SFI-rapporten dokumenterer, at i gennemsnit 8,8 pct. af danske soldater siden 1997 har udviklet symptomer på psykisk sygdom, og at denne andel faktisk endda ligger lidt under tilsvarende erfaringer blandt britiske og amerikanske soldater.

Men tallene kan variere, fremgår det af en opfølgningsundersøgelse fra Institut for Militærpsykologi, der har påvist, at frekvensen af psykiske symptomer kan svinge fra 4 pct. helt op til 17 pct. fra hold til hold.

"Der er rigtig mange ude i samfundet, som går rundt med PTSD-lidelsen. Så sent som forleden dag blev jeg kontaktet af en pårørende til en hjemsendt soldat, som havde alle symptomer på PTSD. Han havde ikke fået nogen hjælp til behandling, og jeg tror der går rigtig mange rundt, som ikke er klar over det eller vil være ved det," siger Jon Samuel Gislason, som understreger, at der i mange år har været en høj grad af tabuisering omkring problemet.

"Soldaterne har gjort tjeneste for den danske stat, og så er det et slag på personligheden at blive nødt til at erklære, at man er blevet syg," siger han.

Styrelse genoptager sager

Arbejdsskadestyrelsen har ændret sin praksis efter at have modtaget en videnskabelig udredning om PTSD, gennemført af professor og forskningsleder Jens Peter Bonde og reservelæge Nicolai Utzon-Frank – begge fra Arbejdsmedicinsk klinik på Bispebjerg Hospital.

Arbejdsskadestyrelsen vil nu skrive ud til veteraner, der tidligere har fået afvist deres sager om PTSD og anden psykisk sygdom, og meddele, at de kan få deres sag genoptaget.

"Sagerne vedr. veteraner har vi kunnet finde frem, og vi skriver nu til de pågældende. Og hvis andre tidligere har fået afvist deres sag om psykisk sygdom efter en exceptionel traumatisk begivenhed, vil jeg opfordre til, at de kontakter Arbejdsskadestyrelsen for at få genoptaget deres sag. Det gælder også, selv om det er mange år siden, at vi behandlede sagen," siger direktør i Arbejdsskadestyrelsen Anne-Marie Rasmussen på styrelsens hjemmeside.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.