Danskere har fundet mirakelkur mod rygsmerter
Ny kur mod rygproblemer kan spare behandlinger for millioner.
Alene i Danmark kan 20.000 voksne med vedvarende smerter efter diskusprolaps kureres af en ny dansk opdagelse. På verdensplan tæller man i millioner. Det viser ny dansk forskning, der har været 10 år undervejs.
De tre danske forskere fra Syddansk Universitet, Claus Manniche, Hanne Albert og Joan Solgaard mener at have opdaget, hvad rygsmerter, herunder diskusprolapser, kan komme af. Og svaret er opsigtsvækkende.
Indtil nu har dårlig kropsholdning, overbelastning, stress og angst fået skylden for at forårsage problemerne. Men det danske forskerhold har fundet endnu en synder - nemlig bakterier med navnet Propionibacterium acnes.
"De bør få Nobel-pris"
Omkring 20 pct. af de 100.000 danskere med rygproblemer kan kureres igennem en tre måneder lang antibiotikakur, vurderer forskerne.
Bakterien sidder i bruskskiven på 45 pct. af de patienter, der har haft en diskusprolaps. Bakterierne lever og breder sig i mørke, men de dør ved ilttilførsel. Bruskskiven er derfor et godt sted at opholde sig. Lidt ligesom et åbent sår.
En førende britisk neurokirurg fortæller til The Guardian, at der bør udleveres en Nobel-pris til de tre forskere. Derudover er historien ude i verden med hjælp fra bl.a. BBC, CNN, Sky, Fox og Le Figaro.
Hjalp efter seks uger
Bakterierne kredser uskyldigt rundt i kroppen hos stort set alle mennesker. Men hos de, der har haft en diskusprolaps, begynder kroppen at danne blodkar, som vil ind til skaden og forsøge at reparere det. Men bakterierne kan frit følge efter og danne et grosted, vurderer forskerne.
Her begynder de at danne betændelse, hvilket irriterer nerverne og skaber en kronisk betændelse.
Forskerne afprøvede behandlingen på 162 forsøgspersoner, der havde haft en kronisk smerte i mindst seks måneder. Efter seks til otte uger begyndte smerterne at forsvinde.
Resistente bakterier?
Behandlingen skal foregå over tre måneder, hvilket kan lyde som lang tid. Men blodforsyningen til bruskskiverne i rygraden er ret dårlig, så helingen skal bruge noget tid.
Den simple behandling vil sandsynligvis kunne spare millioner af kroner ved unødvendige operationer.
Men den har også et mindre problem ifølge The Guardian. Mere brug af antibiotika kan nemlig føre til flere resistente bakterier. Det vil holdet nu arbejde på sammen med flere hold af eksperter, som kan udarbejde guidelines for fremtidens behandling.