• Opdateret 11/04/2013 kl. 06:46

500 politisager i vindueskarmen

Bandekrig og brandattentater sluger politiets tid på Københavns Vestegn, hvor økonomiske forbrydelser og indbrud er lagt på køl.

Artiklens øverste billede
Claus Oxfeldt, formand for 2.400 medlemmer i Københavns Politiforening.

Hundreder af sager om økonomisk kriminalitet hober sig op, og en succesfuld indsats mod indbrud er droppet. Der er bare ikke længere ressourcer til det.

Sådan er situationen for politifolkene i Københavns Vestegns Politi, der om nogen politikreds har mærket konsekvenserne af de senere års store krævende politisager.

Kæmper med bandekrig og brande

Jørgen Jensen, formand for 600 medlemmer i Københavns Vestegns Politiforening.

Vi har både en bandekrig i Skovlunde-Ballerup og 140 påsatte brande på få måneder i Albertslund at trækkes med. Og når man skal løfte den slags opgaver, er det klart, at der en masse ting der skal lægges til side. Det har en pris.

Jørgen Jensen, formand for Københavns Vestegns Politiforening med godt 600 medlemmer

"Vi har både en bandekrig i Skovlunde-Ballerup og 140 påsatte brande på få måneder i Albertslund at trækkes med. Og når man skal løfte den slags opgaver, er det klart, at der en masse ting der skal lægges til side. Det har en pris," siger tillidsmand Jørgen Jensen, formand for Københavns Vestegns Politiforening med godt 600 medlemmer.

Prisen har blandt andet været, at en succesrig indsats mod en indbrudsbølge på Vestegnen sidste år nu er lukket ned, og at sagsbehandling og efterforskning i hundreder af sager om økonomisk kriminalitet er stillet i bero.

"I vores afdeling for specialefterforskning ligger 500 sager om økonomisk kriminalitet  som bedrageri og internetkriminalitet i en bunke i vindueskarmen. Der er ikke sat sagsbehandlere på sagerne, og vi rører stort set ikke ved dem i øjeblikket. Vi tager kun lige de allerværste, men i alle sager er der jo forurettede, som dermed ikke får deres sag behandlet," forklarer Jørgen Jensen.

Succesgruppe er lukket ned

Også politikredsens særlige indsats mod de mange indbrud i politikredsen er indstillet. En særlig efterforskningsgruppe på 20 mand, som sidste år fik "knækket kurven" og skabt et fald i antallet af indbrud på 10 procent, er opløst.

"De 20 mand er fra februar væk og overført til bandeopklaring, og indbrudstyverierne er nu lagt ud i lokalpolitiet, hvor der optages anmeldelse, men der efterforskes ikke," siger Jørgen Jensen.

Arbejdspresset i specialefterforskningen har været så grelt, at afdelingen "har ligget helt ned," som Jørgen Jensen formulerer det.

Ekstraordinær forstærkning

Politiledelsen har erkendt problemet, og derfor forstærkes afdelingen i nærmeste fremtid med tre mand fra NEC (Nationalt Efterforskningscenter, red.) og tre mand fra TFI (Task Force Indbrud, red.).

Samtidig har rigspolitichefen bevilget 2 mio. kr. til udbetaling af overarbejde. Københavns Politi har modtaget en tilsvarende bevilling på 6 mio. kr.

"Rigspolitichefen har erkendt, at han er nødt til at gøre noget ekstraordinært, fordi det er her i København, de render og skyder næsten hver dag. Det har genereret en masse overarbejde, både for specialefterforskningen i Vestegnen, men også i lokalpolitiet og i beredskabet, som har leveret mandskab, der har lukket huller og taget ekstravagter," forklarer Jørgen Jensen, som ikke kender det nøjagtige omfang af overarbejdet, men kaldet det "meget stort".

Kritik af rigspolitichefen

Politiformanden fra Vestegnen er helt enig med to tillidsfolk fra Københavns Politi, Johan Kofod og Morten Rasmussen, som i dag har anklaget rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg for at male "et skønmaleri" af virkeligheden.

"Både rigspolitichefen og til dels også politidirektørerne signalerer udadtil, at her går det godt, og vi kan klare det hele på den halve tid, og selvom vi bliver færre, er vi i fremdrift. Og det passer jo ikke," siger Jørgen Jensen, som er kritisk over for de senere års resultatkontrakter.

"Alle er på en "håndjerns-kontrakt", som de ikke kan smide af sig; alle skal leve op til nogle krav fra Moderniseringsstyrelsen, og hvis de ikke lever op til det, så er de jo uduelige. Og så vælger man at tegne et billede af, at det går fantastisk, og så skubber man bare rundt med det samme, stadig mindre personale der er. Men det er ren brandslukning at flytte rundt med sit eget personale, og det er vi ret trætte af," lyder det fra Jørgen Jensen.

Kim Christiansen, politidirektør i Københavns Vestegns Politi, ønsker ikke at kommentere Jørgen Jensen fremstilling af forholdene i politikredsen.

"Men som situationen er nu med bandekonflikt og de mange brande i Albertslund, så er vi nødt til at prioritere opgaverne benhårdt. Jeg anerkender og værdsætter, at vores folk knokler og bekymrer sig om løsningen af deres opgaver. Det gode arbejde resulterer forhåbentlig snart i, at situationen normaliserer sig, så vi fortsat kan betjene borgerne bedst muligt,” siger Kim Christiansen til Jyllands-Posten.

Formand: Retssikkerheden er ok

Claus Oxfeldt, formand for 2.400 medlemmer i Københavns Politiforening.

Hvorfor melder man ikke bare ud til borgerne, at man er nødt til at prioritere benhårdt i opgaverne, og at der er nogle områder, hvor man ikke på samme niveau kan forvente politiets hjælp.

Claus Oxfeldt, formand for Københavns Politiforening

Også i Københavns Politiforening - med ca. 2.400 medlemmer -  er man træt af politiledelsens måde at se på virkeligheden.

"Det er ærgerligt, at man ikke melder ærligt ud, for det er jo fair nok, at man skal prioritere bandeindsatsen. Alle har forståelse for, at vi skal dæmme op for denne sindssyge bandekrig. Men det får jo konsekvenser, for vi har altså ikke politifolk, der sidder og piller næse på arbejde," siger Claus Oxfeldt, formand for Claus Oxfeldt, formand for Københavns Politiforening.

"Så hvorfor melder man ikke bare ud til borgerne, at man er nødt til at prioritere benhårdt i opgaverne, og at der er nogle områder, hvor man ikke på samme niveau kan forvente politiets hjælp," spørger politiformanden fra København.

Han afviser dog, at borgernes retssikkerhed generelt er truet af politiets ressourceproblemer.

"Det er nok at stramme den, men vi er til tælling. Dansk politi er til tælling. Og borgerne kan sagtens opfatte retssikkerheden som truet," siger Claus Oxfeldt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.