Annonce
Indland

Minister: Universitetsansatte skal løfte blikket

Hver fjerde universitetsansatte er stresset, men uddannelsesministeren afviser dårlige arbejdsforhold.

Det politiske pres på universiteterne skaber et dårligt arbejdsmiljø, mener Ingrid Stage fra Dansk Magisterforening. Arkivfoto fra Aarhus Universitet

Jeg håber, politikerne vil tage det alvorligt og holde op med at dynge krav ned over universiteterne.
Ingrid Stage, formand for Dansk Magisterforening
Uddannelsesminister Morten Østergaard anmoder universitetsansatte forskere og undervisere om at løfte blikket og skue ud over det øvrige danske samfund. Ministeren siger til Jyllands-Posten, at der er mange på det danske arbejdsmarked, der vil kigge misundeligt på forskernes arbejdsvilkår.

Morten Østergaards udmeldinger kommer som svar på kritik fra Dansk Magisterforening, der har de universitetsansatte forskere og undervisere som medlemmer. Foreningen mener, at der er store problemer med stressniveauet på de danske universiteter.

"Jeg må anmode om, at man måske lige løfter blikket og kigger ud på det danske arbejdsmarked. For jeg tror vi må sige, at universitetsansatte ikke er dem, der har de ringeste arbejdsvilkår i det danske samfund," siger Morten Østergaard således til Jyllands-Posten her til aften.

Hver fjerde er stresset

Jeg må anmode om, at man måske lige løfter blikket og kigger ud på det danske arbejdsmarked. For jeg tror, vi må sige, at universitetsansatte ikke er dem, der har de ringeste arbejdsvilkår i det danske samfund.
Morten Østergaard, Uddannelsesminister (R)
Kritikken fra Dansk Magisterforening kommer i kølvandet på en samkøring af tal fra universiteternes arbejdspladsvurderinger foretaget af Jyllands-Posten. Tallene viser, at knap hver fjerde af de cirka 17.000 ansatte på Københavns Universitet og Aarhus Universitet er stressede.

Det fik tidligere i dag rektor på Aarhus Universitet Lauritz B. Holm Nielsen, til at kalde stress-niveauet for uacceptabelt.

Stress hærger universiteterne

Dansk Magisterforenings formand, Ingrid Stage, er derfor ude med kritik af de politikere, som hun mener bærer ansvaret for problemet.

”Der er helt åbenlyst store problemer på universiteterne. Jeg håber, politikerne vil tage det alvorligt og holde op med at dynge krav ned over universiteterne,” siger Ingrid Stage til Jyllands-Posten.

Humaniora er hårdt ramt

Morten Østergaard (R) mener, at regeringen allerede følger den retning, som Dansk Magisterforening anviser. Arkivfoto: Finn Frandsen
Det er særligt på de humanistiske uddannelser, at det  psykiske arbejdsmiljø er i bund. På Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet er knap 40 pct. "helt uenige" eller "uenige" i spørgsmålet "jeg oplever sjældent stress, som gør mig utilpas".

På Arts på Aarhus Universitet, der svarer til humaniora i København, vil under halvdelen af de ansatte anbefale deres arbejdsplads til andre. Og de dårlige tal fra arbejdspladsvurderingen har fået rektor på Aarhus Universitet til at love handling.

Stress-niveauet skal nedbringes, og det vil vi bruge de nødvendige ressourcer på,” siger rektor Lauritz B. Holm Nielsen.

Men ifølge Ingrid Stage, så er det ikke nok, at universiteterne gør noget ved problemet.

”Der har været en masse omstrukturering på universiteterne, og det er godt, hvis der vil være mere fokus på arbejdsmiljø fra ledelsen,” siger Ingrid Stage, men det er ikke nok ifølge fagforeningsformanden.

Udbrændte universiteter

Københavns Universitet:

  • 31 pct. er "helt uenige" eller "uenige" i spørgsmålet "jeg oplever sjældent stress, som gør mig utilpas"
  • 33 pct. er "helt uenige" eller "uenige" i spørgsmålet "jeg har normalt en passende balance mellem arbejdstid og arbejdsmængde"

Humaniora på KU:

  • 38 pct er "helt uenige" eller "uenige" i spørgsmålet "jeg oplever sjældent stress, som gør mig utilpas"
  • 45 pct. er "helt uenige" eller "uenige" i spørgsmålet "jeg har normalt en passende balance mellem arbejdstid og arbejdsmængde"

Aarhus Universitet:

  • 17 pct. svarer "altid", "næsten altid" eller "ofte" på spørgsmålet "giver arbejdet dig stærke stresssymptomer?"
  • 24 pct. svarer "altid", "næsten altid" eller "ofte" på spørgsmålet "oplever du, at du ikke er tilfreds med arbejdet, fordi du har for travlt?"
  • 31 pct. svarer "altid", "næsten altid" eller "ofte" på spørgsmålet "sker det at du føler dig udkørt?"
  • På Arts (humaniora) på Aarhus Universitet svarer kun 44 pct af de ansatte, at de vil anbefale deres arbejdsplads til andre.

”Humaniora er hårdt ramt. Det skyldes, at taxameteret er for lavt, og der er for mange studerende. Det er politikerne, som er gået for hårdt til universiteterne,” siger hun.

Forskerne har gode forhold

Uddannelsesminister Morten Østergaard mener imidlertid ikke, at arbejdsforholdene er værre på universiteterne, end de er på andre arbejdspladser. Han mener i stedet, man bør hæfte sig ved, at medarbejderne i overvejene grad er godt tilfredse.

"Det lyder selvfølgelig af mange, at knap hver fjerde er stressede, men hvis man kigger på det overordnede resultat fra Aarhus, så svarer 80 pct., at de ofte føler sig godt tilpas, og næsten 85 pct. svarer, at de overordnet set føler sig godt tilfredse med arbejdet. Og det tror jeg faktisk godt kan måle sig med andre gode arbejdspladser," siger Morten Østergaard til Jyllands-Posten.

Uddannelsesministeren anerkender, at forskerverdenen kan være konkurrencepræget, men han mener, at regeringen allerede tager hensyn til de ansatte på landets universiteter. 

"Jeg tror faktisk, at der er mange på det danske arbejdsmarked, der vil skele misundeligt til de arbejdsvilkår, der er på de danske universiteter. Forskerne skal have gode forhold, og det mener jeg også, de har. Jeg mener faktisk, at vi allerede forfølger det spor, som Ingrid Stage anviser. Blandt andet vil vi ændre akkrediteringen således, at der bliver mere tillid og mindre kontrol, så ," siger uddannelsesministeren, der derfor appellerer til, at Dansk Magisterforbund sammenligner sig mere med resten af samfundet.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Royal fødselsdagsfejring: Oplagt kronprins krydrede gin og legede med virtual reality
Onsdag dryssede kronprinseparret royal glimmer ud over Aarhus, da parret som led i prinsens ugelange fødselsdagsfejring kom til byen og blandt andet deltog i den officielle åbning af Aarhus Internationale Sejlsportscenter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her