Ældres brug af nervemedicin skal undersøges i København

Tal over forbruget af psykofarmaka blandt ældre i Frederiksberg Kommune vækker bekymring hos ældreråd og politikere i København.

Hovedstadens ældre indbyggere skal have kortlagt deres forbrug af nervemedicin, lægemidler mod sindssyge og sovemedicin. Det kræver ældreråd og politikere på baggrund af KØBENHAVNs historie om, at hver anden plejehjemsbeboer og bruger af dagcentre i Frederiksberg Kommune får psykofarmaka, som både kan være vanedannende og have skadelige bivirkninger.

Om en tilsvarende andel af de ældre i København får psykofarmaka, ved ingen i dag. Kommunen registrerer ikke medicinforbruget i forbindelse med tilsyn på plejehjem og dagcentre. Det er heller ikke et lovkrav.

Alligevel undrer den manglende registrering Jette Bergenholz Bautrup (S), medlem af kommunens sundheds- og omsorgsudvalg.

»Efter en årrække med mangler ved vores medicinhåndtering og meget andet, har vi endelig fået UG for kvaliteten på vores plejehjem. Derfor undrer det mig, at man ikke har undersøgt medicinforbruget. Det siger både noget om kvaliteten på plejehjemmene og om, hvorvidt ressourcerne er tilstrækkelige,« påpeger Jette Bergenholz Bautrup, som frygter, at psykofarmakaene er mindst lige så udbredt blandt de ældre i København som på Frederiksberg.

»Derfor vil det vil være godt for alle parter, hvis det her undersøges nærmere,« mener hun.

Det synspunkt deler Jens Johansen (SF) fra udvalget.

SF kræver handling

Jens Johansen stillede allerede før sommerferien en række spørgsmål til sundhedsforvaltningen om ældres forbrug af sovemedicin og benzodiazepiner - sløvende og angstdæmpende præparater, som hører under betegnelsen psykofarmaka.

»Men forvaltningen kunne ikke svare, fordi der ikke er en tilstrækkelig registrering af forbruget blandt de ældre. Det er ikke tilfredsstillende. Især ikke, når regeringen har en målsætning om, at brugen af benzodiazepiner blandt ældre skal nedbringes med 50 pct. i løbet af to år,« siger Jens Johansen.

Han oplyser, at SF efter sommerferien stiller forslag om, at Københavns Kommune skal udarbejde en handlingsplan for, hvordan forbruget af benzodiazepiner blandt de ældre kan nedbringes.

Husk ældre i eget hjem

Ben Haddou (K) fra udvalget er ikke overrasket over tallene fra Frederiksberg.

»Jeg er heller ikke i tvivl om, at det også er et problem i København,« siger han og peger også på, at en nærmere undersøgelse må dokumentere, præcis hvor galt det står til.

Derefter må politikere, forvaltning og de praktiserende læger i samarbejde løse problemet, mener Ben Haddou.

Også Frank Hansen, koordinator for ældrerådet i København, bakker en undersøgelse op.

»Det ville være vanvittigt ikke at komme til bunds i det her,« siger han.

Frank Hansen mener dog ikke, at det er nok at undersøge forbruget af psykofarmaka og sovemedicin blandt de ældre på byens plejehjem og dagcentre.

»Op mod 75 pct. af kommunens ældre har ingen kontakt med det offentlige, men klarer sig selv. Dem bør undersøgelsen også omfatte,« påpeger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.