Livlig leg i Legoland

De mindste vil med garanti nyde en dag i Legoland, som også har meget at byde på for de voksne.

Bilen var knapt rullet ud på motorvejen ved Århus, før spørgsmålet lød første gang.

»Hvornår er vi der, mor? Er der langt,« ville Jonas på fire år vide.

Sådan fortsatte det med stadig kortere intervaller indtil lufthavnen i Billund. Da var 2-årige Ellens tålmodighed ved at briste.

»Jeg kan ikke vente længere nu,« lød det med skinger stemme.

Om det var Ellens og Jonas' forældre, der havde fået forventningerne umanerligt højt skruet op, eller om fjernsynsreklamerne bærer skylden, er endnu uklart. Men ikke en gang timerne op til juleaften kunne måle sig med spændingen i den sommervarme bil.

Ikke overraskende var alle glade, da turen var til ende.

Legoland ligger ligesom lufthavnen som et fremmedlegeme midt ude i det midtjyske og temmelig øde landskab. Der er ingen andre turistattraktioner i nærheden og ingen større byer. Men lige så snart man kommer indenfor, er resten af verden glemt.

Det var i udpræget grad tilfældet for Jonas, som passerede det smalle butiksstræde, der fører ind til selve forlystelsesparken i rekordfart. Da hans øjne med et registrerede legohusene, legotogene, flyvemaskinerne og udkigstårnet, holdt de små ben med et op med at bevæge sig.

Amsterdam populær

»Åhhh,« udbrød han og var et kort sekund helt forvirret, fordi han ikke kunne afgøre, hvad han skulle prøve først.

Valget faldt på det, han kendte på forhånd, nemlig det store landskab med modeller fra europæiske hovedstæder opført med et imponerende antal legoklodser. Særligt Amsterdam og Københavns brandstation tiltrak opmærksomhed - sidstnævnte fordi han ved at trykke på en knap kunne betjene sprøjten på en af brandbilerne. Det hjalp ham også over den skuffelse det unægteligt var, at modelbyerne kun er til at kigge på.

Herfra gik turen videre til togbanen, hvor lego-inspirerede tog trukket af damplokomotiver, kører gennem parken med få minutters intervaller.

For ungerne var turen en oplevelse i sig selv. For de voksne var den primære gevinst, at man fra de åbne vogne fik et glimrende overblik over parkens størrelse og indretning og dermed gav et godt grundlag for planlægning af dagen.

Herfra gik turen til udkigstårnet, monorail'en, som er en toghøjbane, og så til Duploland, hvor det var tid til at hvil. Stedet var velegnet, for Ellen og Jonas kunne lege frit på området med legehuse, klatrestativer og et lille vandbassin, mens de voksne fandt en bænk i solen.

Gode køforhold

Fra højbanen havde Jonas bemærket cowboylandet, Legoredo Town, som blev næste destination. Så snart Jonas og Ellen kom nærmere, blev de tiltrukket af lyden af rislende vand og hvin fra store og små.

Med lidt tøven erklærede de begge, at det havde mod på kanoturen, som de begge med al tydelighed kunne se, ender med en rutsjebane med et pænt fald.

Ved første øjekast så køen temmelig lang ud, men et skilt fortalte, at ventetiden højst udgjorde 10 minutter. Endnu bedre blev det, da det viste sig, at der i køområdet er indrettet en slags bås med legoklodser til fri afbenyttelse for de mindste. Det er oven i købet så snildt indrettet, at køen snor sig omkring legeområdet, så børn og forældre aldrig mister kontakten.

Resultatet var, at kun den voksne del af selskabet oplevede opholdet som ventetid.

Kanoturen gjorde indtryk på alle. Fartøjet snoede sig af sted ført af strømmen i vandet og hele tiden ændrede synsindtrykkene sig. På en bred var der krokodiller, på en anden skeletter - det hele naturligvis lavet med lego. Højdepunktet var rutsjeturen, der trods advarsler ikke indebar, at nogen blev rigtigt våde.

Langt de fleste forlystelser skulle vise sig at være tilladte for alle - også Ellen med en højde på lidt over 90 cm. Men da Dragen stod for tur, var selskabet nødt til at dele sig i to hold, for kun Jonas med sine 102 cm slap ind. Køen var betragtelig, men igen var der sørget for, at de mindste var godt underholdt.

Til gengæld var der rigeligt tid for Jonas' far til at opdage Quick Pass-systemet, som er nyt i Legoland. Det giver gæsterne mulighed for at bestille tid til de største forlystelser - enten ved computeren hjemmefra eller ved standere rundt omkring i parken. Har man reserveret plads på forhånd, undgår man helt de lange køer. Prisen er naturligvis, at noget af spontaniteten går tabt.

Brandslukning

Dragen, som er en rutsjebane i mellemklassen, var i særdeleshed en oplevelse for Jonas. Set fra voksenhøjde er rutsjeturen derimod ikke den mest spændende. Derimod vil lidt ældre børn ganske givet få adskillige, fornøjelige sug i maven.

I det hjørne, som ligger længst fra indgangen, er Legolands nyeste forlystelse, Falck Fire Brigade, placeret. Konceptet er intet mindre end genialt, fordi det på enestående vis har et dominerende socialt element. Forlystelsen går i alt sin enkelthed ud på at slukke en fingeret ildebrand.

10 brandbiler får på samme tid startsignal, og de to til fire deltagere i hver brandbil skal derefter med muskelkraft køre bilen frem til ulykkesstedet. Herfra er det ud af køretøjet og hen til en manuel vandpumpe, som er forbundet med en brandslange. Omtrent fem meter fra pumpen er der opført en bygning, hvorfra der siver røg ud ad vinduerne. Træffer man vinduet med tilstrækkelige mængder vand, er aktionen fuldført, og så går turen tilbage til brandstationen. Den familie, der kommer først, har vundet.

Jonas, der vil være brandmand, når han bliver stor, elskede det, velsagtens fordi han kunne deltage aktivt hele vejen igennem.

Korte afstande

Legoland er indrettet, så der er kort afstand mellem forlystelserne. Et sindrigt stisystem sikrer, at det er unødvendigt at gå det samme sted to gange. I alle hjørner og vinkler fanges øjet af nye indtryk.

Der er tydeligvis kælet for detaljen.

Legokonstruktioner ser man alle vegne, men det, der skaber helhed i parken og fuldender oplevelsen, er vegetationen. I den japanske have er alle buske og planter bittesmå på bedste bonzai-maner, mens større buske og træer sørger for behagelig skygge på bænkene langs stierne.

Sidste stop inden udgangen blev Lego Safari, hvor små biler på skinner i relativ høj fart snor sig ind og ud mellem giraffer, elefanter, flodheste, løver og meget mere.

Turen var ikke det store drama, men der var så meget at kigge på, at Ellen forlangte en ekstra tur.

Tilbage i bilen sænkede tavsheden sig. Allerede før lufthavnen havde begge børn taget turen videre til drømmeland. Og mon ikke der også her var en enkelt legoklods eller to på den indre nethinde?

Klart var det i hvert fald, at turen til Legoland langt overgik både Ellens og Jonas' forventninger.

dorte.kuula@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen