Det sejlende laboratorium

Inspektionsskibet "Vædderen" skal i de kommende måneder på værft for at blive om- bygget, inden det stævner ud på forskningsekspeditionen Galathea 3.

Skibet er ladet med ... avanceret videnskabeligt udstyr og sidste skrig i satellitkommunikation.

Det bliver situationen på Søværnets inspektionsskib "Vædderen" i løbet af de kommende måneder, når skibet bygges om på Karstensens Skibsværft i Skagen til det verdensomspændende forskningstogt Galathea 3.

"Vædderen" sejler efter planen fra flådestationen i Frederikshavn til værftet i Skagen 12. januar, hvorefter ombygningen går i gang. Karstensens Skibsværft har i forvejen to nye inspektionsskibe til Søværnet i ordre, men ombygningen af "Vædderen" har fået førsteprioritet.

"Vædderen" patruljerer sædvanligvis i Nordatlanten ved Færøernes og Grønlands kyster. Som ekspeditionsskib skal det ikke være så kraftigt armeret som ellers.

»Dybdebombekasterne fjernes midlertidigt, men "Vædderen" beholder sin 76 mm kanon, for skibet skal stadig kunne forsvare sig,« siger sekretariatschef, kommandørkaptajn Jens Claus Hansen, Dansk Ekspeditionsfond.

Sødygtigt skib

Han har selv sejlet som næstkommanderende på et søsterskib til "Vædderen" i Nordatlanten.

»Det er meget sødygtige skibe. Jeg har altid følt mig tryg ombord, selv i hårdt vejr,« siger kommandørkaptajnen.

"Vædderen" kan undværes i de otte måneder, som togtet forudsættes at vare fra midten af august til april 2007, uden at det berører forsvarets internationale forpligtelser.

Patruljeringen ved Grønland og Færøerne varetages i stedet af inspektionsskibet "Thetis" eller for Færøernes vedkommende af en inspektionskutter, når "Thetis" skal med på øvelser.

»Der er lang tradition for at flåden bidrager til forskning. Ved de to tidligere Galatheaekspeditioner benyttede forskerne også orlogsskibe,« siger Jens Claus Hansen.

På Galathea 3-ekspeditionen får "Vædderen" ikke sin helikopter med. Den fylder for meget, og der er brug for plads til de seks containerlaboratorier, som skal indrettes på agterdækket. Hangaren skal anvendes som et fleksibelt rum for forskere,

Forskerne kan glæde sig over, at de 1 mio. kr., som man på denne måde sparer i stedet går til deres kost. Om det betyder engelsk bøf i stedet for beskøjter fremgår dog ikke af det aktstykke, som Foketingets finansudvalg har vedtaget i oktober 2005. Der er afsat 60 mio. kr. til ombygning og drift af skibet.

Mere udstyr ombord

»I enkelte tilfælde bliver der brug for transport i chartrede helikoptere. De vil svæve over fordækket, mens udstyr og personer kommer til og fra skibet via hejs,« siger Jens Claus Hansen.

Agterskibet understøttes og forstærkes, så det kan bære containerlaboratorierne og nødvendigt apparatur.

Foruden laboratorierne monteres omfattende måleudstyr på "Vædderen". Det gælder et multibeam, flerstrålet, ekkolod, som skal gøre nytte i udvælgelsen af de steder, hvor man vil tage forskellige prøver. Multibeam ekkoloddet kan forholdsvis præcist beskrive, hvad der findes i dybderne under skibet.

Yderligere kan forskerne benytte sig af en piston core, en slags stempelrør, som Dansk Ekspeditionsfond låner af GEUS, Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse. Det etableres i højre side set mod skibets stævn. Med en piston core kan forskerne tage prøver af havbunden selv på store dybder. Eller måske er det vandprøver, der skal hentes ned til 5 km's dybde med en CTD sonde, der også måler saltholdighed, temperatur og dybde. Den monteres i den anden side af skibet.

I agterstavnen opsættes en kran og et spil med ti km stålwire, der er kraftigt nok til bundtræk med slæder og fiskeri med net.

Endelig får "Vædderen" installeret meget avanceret datakommunikationsudstyr, så også de mange mediefolk, der skal med ombord, nemt kan formidle informationer videre.

Besætningen

Skibets mandskab tæller 50 personer, som Søværnet ansætter. Derudover råder ekspeditionen over 49 pladser til forskere, mediefolk, skolepraktikanter og andre.

Projektleder for ombygningen, skibsfører på Galathea 3, Carsten Schmidt:

»Vi skulle gerne have "Vædderen" tilbage på flådestationen i Frederikshavn i begyndelsen eller midten af juni, så vi kan klargøre det med den almindelige udrustning, som mandskab og øvrige ombordværende får brug for under ekspeditionen. Derefter forventer vi at bruge det meste af juli på øvelsessejlads og afprøvning af udstyret i kendt farvand,« siger han.

Hvis alt går som planlagt, indledes Galathea 3-ekspeditionen med kurs mod Færøerne 11. august.

else.boelskifte@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.