Ny værnepligt godt fra start

Forsvaret har rekrutteret rigeligt med unge til den forkortede værnepligt.

Selv om den nye banebrydende forsvarsaftale, der skal gøre forsvaret mere internationalt orienteret, først træder i kraft fra nytår, kan hæren allerede nu melde om stor succes, hvad angår den meget debatterede forkortede værnepligt. I hvert fald hvad angår den væsentlige rekruttering herfra af frivillige til forsvarets internationale missioner.

Det har været frygtet, at den korte værnepligt på fire måneder mod hidtil typisk ni-ti måneder sammen med bortfaldet af hærens gamle fireårige rådighedskontrakter ville reducere rekrutteringen til de internationale udsendelser, som oven i købet i fremtiden skal være på 2.000 udsendte soldater ad gangen mod nu 1.000. I den hidtidige ordning har forsvaret haft svært ved bare at leve op til sine mål om at rekruttere 15 pct. af en værnepligtsårgang til efterfølgende international indsats, og med den nye forsvarsaftale skal mindst 20 pct. af en årgang på ca. 6.000 indkaldte værnepligtige hverves til efterfølgende indsats ved de danske missioner i f.eks. Irak, Kosovo og Afghanistan for at målet kan nås.

35 pct. på kontrakt

Nu er de første tal så kommet, da forsvaret faktisk allerede undervejs med det seneste hold værnepligtige - det der blev kaldt ind 1. august - overgik til den nye forkortede værnepligtsordning. Hos de tre regimenter, der indkaldte den gang - Prinsens Livregiment og Ingeniørregimentet i Skive samt Jydske Dragonregiment i Holstebro - hvervede man hele 35 pct., der nu fra 1. december efter endt værnepligt har skrevet kontrakt for én udsendelse og derfor er gået videre på Hærens nye otte måneders reaktionsstyrkeuddannelse, der går forud for udsendelsen.

Forsvarsminister søren Gade (V) er meget tilfreds:

»Godt begyndt er selvfølgelig kun halvt fuldendt, men alligevel. Overfor kritikerne er det dejligt at kunne overraske positivt. Alting tyder på, at vi på en gang vil kunne udsende flere og mere kvalificerede soldater for væsentligt færre uddannelsesmidler«.

Vigtig kontakt

Chefen for Prinsens Livregiment, der klarede at hverve 176 eller hele 44 pct. af sin seneste værnepligtsårgang, oberst Jens Christian Lund er enig:

»Her i regimentet tror vi, at det betyder noget, at man behandler de værnepligtige ordentligt. Vi kan ikke tvinge dem til international indsats, men tale grundigt med dem om det. Og så tror vi også, at pårørendekontakten, som vi gør meget ud af her, gør de værnepligtiges familier trygge ved at overlade deres sønner til os.«

Obersten gør dog også opmærksom på, at den pågældende værnepligts årgang, oprindeligt blev indkaldt til 10 måneders værnepligt og først undervejs fik at vide, at de kunne nøjes med fire.

»Vi må være ærlige og erkende, at mange af dette holds værnepligtige derfor ikke vidste, hvad de ellers skulle lave det næste halve år. Det bliver spændende at se, om vi kan rekruttere lige så mange på de kommende hold, der vil kende vilkårene fra begyndelsen og kunne planlægge derefter.«

mads.stenstrup@jp.dk

Indblik, side 11

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.