Regioner vil adskille ambulancekørsel og vagtcentral

De ansatte er stærkt imod forslaget og advarer om, at det i værste fald kan komme til at koste menneskeliv.

Hvis regionerne gør alvor af at udskille ambulancekørsel og vagtcentral til forskellige firmaer, risikerer man store forringelser for borgerne og i værste fald tab af liv.

Sådan lyder kritikken fra omkring 450 ansatte i vagtcentralerne og godt 3.000 reddere.

Både vagtcentraler (ikke at forveksle med alarmcentraler på 112) og ambulancekørsel drives i dag på nær ganske få undtagelser af et og samme firma, nemlig Falck.

De fem regioner, der driver sygehusvæsenet, lægger imidlertid op til, at man i den nye struktur udbyder vagtcentralopgaven og ambulancekørslen separat for at opnå større økonomisk gennemsigtighed.

Kræver stor erfaring

»Man kan ikke bare lade hvilken som helst taxivognmand overtage en vagtcentral eller drive ambulancekørsel. Det kræver stor erfaring og kompetence at klare den slags opgaver og f.eks. vurdere, hvilken ambulance der skal sendes ud til hvilke opgaver,« siger formanden for de vagtcentralansatte HKere, Mette Rosenfeldt.

Vagtcentralen er et slags mellemled mellem alarmcentralen 112 og redderne i ambulancerne.

Både Mette Rosenfeldt og formanden for Reddernes Landsklub, Palle Thirstrup, frygter en dårligere kvalitet, hvis det bliver forskellige firmaer, der skal klare de forskellige opgaver.

Dårligere kvalitet

»Jeg siger ikke, at det kun er Falck, der kan klare opgaven. Men efter vores mening er det vigtigt, at det er et og samme firma, der tager sig af både kørsel og vagtcentral. Det kan godt være, at det bliver billigere på den anden måde, men kvaliteten bliver også derefter,« mener Palle Thirstrup.

Reddernes formand er også betænkelig ved, at regionerne vil dele den akutte kørsel med opkald fra alarmcentral fra almindelig ambulancekørsel i det kommende udbudsmateriale.

Kan koste menneskeliv

»Allerede i dag bliver vi ofte sendt ud til noget, der ikke har meget med den oprindelige melding at gøre. Med flere forskellige virksomheder involveret risikerer vi, at der kommer endnu mere af den slags, og det kan i sidste ende koste menneskeliv,« siger Palle Thirstrup.

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), afviser, at der vil ske forringelser for borgerne.

»Der bliver både en økonomisk og en faglig vurdering, når vi skal vurdere, hvem der får opgaven. Derfor udelukker vi selvfølgelig heller ikke, at det samme firma kan få begge opgaver. Men vi er blevet anbefalet at prøve et særskilt udbud for at opnå en bedre konkurrence. Vi er nødt til at sikre os, at vi får den rigtige pris,« siger Bent Hansen

axel.andersen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen