Flere tilbud til belastede unge

Det særlige tilbud om en arbejdsmarkedsuddannelse til stærkt belastede unge skal udvides. Fremover skal unge under 18 år også have tilbuddet.

26-årige Linda Rye Olsen kan næsten alle skolens "seks bud" udenad, og hvis hun glemmer dem, kan hun bare kigge på væggen i tekstilværkstedet, for der står de med fede bogstaver på et hvidt skilt. Manglende engagement, samarbejde og kvalitet kan medføre "fyring".

Linda går på tekstillinien på TAMU-skolen i København, som er for unge mellem 18 og 30 år med misbrugs- og sociale problemer eller en kriminel fortid.

Linda var gået i stå. Havde haft flere job og vidste ikke, hvad hun skulle lave.

»Jeg gik i min egen suppedas, indtil der kom en sagsbehandler og henviste mig hertil. Det er første gang, jeg har holdt ved i længere tid,« siger Linda.

Snart er hun færdig med sin TAMU-uddannelse, og nu vil hun have en uddannelse, så hun kan få job - måske i et vaskeri.

TAMU-skolen fungerer efter en pædagogik, hvor det får konsekvenser, hvis eleverne ikke lever op til skolens forventninger om blandt andet at møde til tiden og være engageret.

»Vi mærker det hver dag. Hvis man kommer for sent, kan man risikere at blive "fyret". Så må man søge et andet værksted på skolen, og på den måde får vi en fornemmelse af, hvordan det er på det rigtige arbejdsmarked,« siger Linda Rye Olsen.

Hverken albaneren Gezim Jusufi eller Sanjin Sec fra Bosnien har personligt mærket skolens konsekvente pædagogik. Men de er ikke i tvivl om, at den er der. Begge går på skolens kantinelinie og har nu fået lyst til at søge ind på Hotel- og Restaurantskolen.

»Jeg kan lide at lave mad, og det er også godt, at vi arbejder i teams. Men jeg vil hellere arbejde på en a la carte-restaurant,« siger Sanjin Sec.

Sidste chance

Træningsskolernes Arbejdsmarkedsuddannelser (TAMU) er sidste chance for kriminelle og misbrugere mellem 18 og 30 år, og det tilbud har ifølge undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) været så stor en succes, at unge under 18 år skal have samme tilbud. Evalueringer af TAMU viser, at halvdelen af eleverne får job eller tager en uddannelse et år efter afgang, og derfor lægger undervisningsministeren op til en treårig forsøgsordning, hvor 120 unge under 18 år skal kunne visiteres til landets seks TAMU-skoler.

»TAMU bygger på konsekvente pædagogiske principper, som giver de unge disciplin og en fast hånd i ryggen. Det virker over for stærkt belastede unge over 18 år, og derfor skal unge kriminelle under 18 år have det tilbud,« siger Ulla Tørnæs og understreger, at det er en tung gruppe af unge, som koster samfundet dyrt.

Socialdemokratiet støtter forslaget, som vil koste ca. 12 mio. kr.

»Vi har ventet på, at regeringen ville komme med nye initiativer til at forebygge, at unge kriminelle ikke kommer længere ud i kriminalitet, men får brudt den kriminelle løbebane og begynder en uddannelse eller et arbejde,« siger retsordfører Morten Bødskov (S).

Flere initiativer

Undervisningsministerens forslag er blandt de nye initiativer, som et ministerudvalg bestående af justitsministeren, socialministeren, integrationsministeren og beskæftigelsesministeren snart vil præsentere i kampen mod ungdomskriminalitet, og leder af TAMU-skolen i København, Jens Bay, er positiv over for forslaget.

»Det er godt at få fanget denne gruppe og få dem på rette vej gennem læring og pædagogik. Det kan også styrke den lidt ældre gruppe, som vil være en form for mentorer,« siger Jens Bay, der forudser, at man skal kombinere værkstedsarbejdet med konkret undervisning, da man kan forestille sig elever helt ned til 14 år.

sanne.gram@jp.dk

anne.mette.svane@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.