Svært at skaffe beskikkede censorer

Det er svært at skaffe beskikkede censorer nok til landets folkeskoler. KL foreslår helt at afskaffe mundtlig eksamen.

De seneste par uger har landets folkeskoleelever været til eksamen. De bedømmes af censorer, men det er svært at få beskikkede censorer nok til de mundtlige eksamener i dansk. Det skyldes, at flere kommuner trækker lærere ud af censorkorpset for at spare, påpeger fagkonsulent i dansk Birgitte Therkildsen, Undervisningsministeriet.

»Beskikkede censorer højner niveauet og fungerer som en kvalitetssikring, og der er bestemt en forskel på en garvet beskikket censor og en nyuddannet lærer, der skal ud som censor. Det er også lettere at komme udefra og påpege, hvis noget ikke er godt nok,« siger hun.

Kommunen betaler

Det er de enkelte skoler, der udvælger lærere til at være beskikket censor, men det er kommunerne, der skal kompensere for de ca. 70 timer, som læreren bruger. Undervisningsministeriet godkender censorerne, og i eksempelvis mundtlig dansk er der ca. 150 beskikkede censorer, som rejser rundt i landet og deltager i eksamener på tilfældigt udvalgte skoler. Resten af eksamenerne varetages af lokale censorer fra en nabokommune.

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) har ved flere lejligheder givet udtryk for, at Danmark bruger for mange penge på mundtlige eksamener i folkeskolen, og Kommunernes Landsforening har gjort sig til talsmand for at afskaffe de mundtlige eksamener for i stedet at bruge pengene på et bedre evalueringssystem hele vejen op gennem skolen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen