Brøndby boomer i vækst
Brøndby stormer frem på en suveræn førsteplads som landets største vækstkommune.
Det er ikke kun i de blå-gule trøjer, at Brøndby spinder guld. Erhvervslivet i kommunen syder og bobler i en grad, så Brøndby nu har fået en førsteplads som landets førende vækstkommune. På bare et år er antallet af virksomheder med en vækst på over 15 pct. fordoblet fra 20 til 40, og arbejdsløsheden daler markant. Det viser konsulentfirmaet Deloittes vækstundersøgelse 2005, der ranglister kommunernes evne til at tiltrække erhvervslivet.
»Brøndby Kommune har fået en førsteplads, bl.a. fordi antallet af vækstvirksomheder er steget med 100 pct. Succesen skyldes, at kommunen er hurtig til at hjælpe virksomheder med de nødvendige miljøgodkendelser og f.eks. dispensationer fra lokalplaner. Samtidig har Brøndby gode vejforbindelser til resten af hovedstadsområdet. Og så spiller fodboldklubben en ikke ubetydelig rolle, når virksomheder skal vælge at slå sig ned. Fodboldklubbens succes kan styrke virksomhedernes image,« siger Johnny Bihl, leder af Deloitte Videnscenter Vækst.
Den prestigefulde vækstundersøgelse fra Deloitte er den femte i rækken. Faktisk kan Brøndby score hattrick, da kommunen også vandt en førsteplads i 2001 og 2003. Også kommuner som Albertslund og Herlev ligger godt i svinget, mens Ballerup har det største fald i antallet af vækstvirksomheder, men til gengæld har den højeste stigning i arbejdspladser fra 36.800 til 38.000. København ligger også pænt på landsplan, idet antallet af vækstvirksomheder er steget fra 286 i 2004 til 346 i 2005.
Indsats anerkendt
»Vækstvirksomheder er vigtige for kommunerne. De giver flere penge til kommunekassen og skaber typisk flere arbejdspladser. De sætter ganske enkelt en positiv cirkel i gang,« siger Johnny Bihl.
Brøndbys nye borgmester, Ib Terp (S), glæder sig over udviklingen, der er sket under hans forgænger Kjeld Rasmussen (S).
»Førstepladsen er en anerkendelse af, at vi har forsøgt at betjene virksomhederne så godt, vi kunne. Vi håber på, at det vil skabe flere arbejdspladser og give flere skatteindtægter,« siger Ib Terp. Kommunen kan allerede spore de første tegn på, at det går godt for erhvervslivet. Siden år 2000 er antallet af kontanthjælpsmodtagere faldet fra 1.800 til 1.200.
Brøndby og de øvrige kommuner i hovedstadsområdet skal dog ikke forvente, at de kan holde på væksten de kommende år.
»Væksten vil strække sig længere ud på Sjælland i takt med, at infrastrukturen bliver bedre og lejemålene dyrere i københavnsområdet,« siger Johnny Bihl, leder af Deloitte Videnscenter Vækst.