Byretten: Fejl i mindst otte varetægtsfængslinger

Københavns Byret var lige lovlig hurtig på tasterne, da den skrev begrundelser i mindst otte varetægtsfængslinger efter urolighederne i København. Disse otte personer fik fejlagtigt skrevet ind, at de var tidligere straffet for vold.

- Det er en beklagelig fejltagelse. Rigtig irriterende, siger præsidenten for Københavns Byret, Søren Axelsen.

Da landsretten senere skulle tage stilling til kæremålet af de otte tilfælde, stod der altså fejlagtigt, at de dømte var tidligere straffet. Deriblandt to kvinder der blev anholdt ved en såkaldt knibtangsmanøvre på Nørrebrogade i sidste uge.

Ifølge Bent Carlsen, præsident for Østre Landsret, har fejlene dog ikke haft betydning for landsretten vurdering. Endnu.

- Vi har set på tre af sagerne igen, og varetægtsfængslingen står ved magt, fortæller han.

Advokat: Begrundelser blot kopieret

I begrundelsen hos de to kvinder henviste byretten til den "nuværende anspændte situation efter rydningen af Ungdomshuset og forventede demonstrationer samt under hensyn til, at anholdte adskillige gange er dømt for vold". Men det var forkert.

- De er aldrig dømt. Den mand, der blev fremstillet inden mine to klienter, var derimod dømt flere gange. Åbenbart er dette kopieret over i mine sager, sagde kvindernes advokat, Stefan Reinel, torsdag til Ritzau.

Den bemærkning fik Bent Carlsen til at kime Stefan Reinel ned hele fredagen, så Østre Landsret hurtigst muligt kan få set på de pågældende sager igen. Men fredag eftermiddag havde Carlsen endnu ikke haft held med sine opkald.

I Københavns Byret understreger Søren Axelsen, at han selv tog initiativ til at se sagerne igennem på ny. Altså ikke kun de to tilfælde med kvinderne, men alle sagerne fra den pågældende dag.

- Det er simple skrivefejl og bør ikke finde sted. Jeg informerede landsretten med det samme, understreger Axelsen.

Enhedslisten kræver indgreb

Disse simple skrivefejl skal ikke gå ustraffet hen, hvis man spørger Line Barfoed, retspolitisk ordfører for Enhedslisten. Hun vil have justitsminister Lene Espersen (K) til at gribe ind i sagen.

- Når kendelserne om varetægtsfængsling har vist at indeholde så mange fejl, vidner det om, at retssikkerheden har lidt skade. Formentlig fordi man har været under et enormt pres, vurderer hun.

Løsningen er ifølge Barfoed at kigge på samtlige sager en gang til. Derved undgår man, at folk er fængslet på et forkert grundlag.

- Det holder bare ikke. Hvis de nuværende fængslinger bygger på forkerte oplysninger, eller hvis beviserne mod de sigtede reelt ikke er til stede, bør de pågældende løslades, lyder det fra Line Barfoed.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.