Staten tabte sag om betaling i 1989

Regeringen finansierer hjemrejse på 13 særlige evakueringsfly, men lægger samtidig vægt på, at der er tale om en helt ekstraordinær katastrofesituation.

Når udenrigsminister Per Stig Møller (K) sent torsdag besluttede at gøre hjemtransporten med den særlige luftbro gratis, hænger det formentlig sammen med, at staten tidligere har tabt en sag om betaling for evakuering.

Da det kinesiske militær i den 4. juni 1989 stoppede et ulmende oprør og i den forbindelse dræbte 523 mennesker på Tianamen-pladsen i Beijing, reagerede den danske stat ved at evakuere hundredevis af danske turister fra den kinesiske hovedstad.

Betaling nægtet

Bagefter blev disse gæster præsenteret for en regning fra den danske stat på mellem 10.000 og 14.000 kr. for en enkeltbillet fra Beijing til København. Men det ville gæsterne ikke finde sig i og nægtede at betale. Derfor anlagde staten erstatningssag og tabte, fortæller Ole Garde, der dengang var direktør i rejseselskabet Gate Eleven og i dag har et tilsvarende job i selskabet Flying Office.

»Vi havde i Gate Eleven mange gæster i Kina på det tidspunkt, og de havde ingen forventning om, at de skulle betale for evakueringen. Derfor slog de sig sammen og nægtede, hvilket resulterede i, at staten anlagde en erstatningssag mod to-tre udvalgte gæster - og tabte. Jeg var selv vidne i sagen og kontaktede derfor torsdag Udenrigsministeriet for at sikre, at man ikke gjorde den samme fejl igen,« fortæller Ole Garde.

Stormfuldt møde

Sent torsdag aften udsendte Udenrigsministeriet - efter et stormfuldt møde i Udenrigspolitisk Nævn - en meddelelse om, at alle danskere kunne komme med evakueringsflyene uanset deres forsikringsforhold. De skulle blot oplyse navn, cpr-nr. og adresse. Ifølge ministeriet vil udgiften for personer med rejseforsikring blive betalt af deres forsikringsselskab, mens der for personer uden forsikringsdækning ikke vil blive opkrævet betaling. Men kun på de 13 særlige evakueringsfly.

Tegn forsikring

Regeringen lægger samtidig i meddelelsen vægt på, at der er tale om en helt ekstraordinær katastrofesituation. Staten vil ikke under andre omstændigheder finansiere udgifter til hjemrejse. Derfor opfordrer man alle fremtidige rejsende til at tegne de nødvendige rejseforsikringer.

»Man kan sagtens forestille sig, at den beslutning skyldes, at nogen har gjort ministeriet opmærksom på, at man i begyndelsen af 1990'erne tabte erstatningssagen mod de mennesker, der blev evakueret i forbindelse med oprøret på Den Himmelske Freds Plads. Men lige nu må det vigtigste være at få folk, der står uden ejendele, penge, pas og billetter, hjem, uden at de skal tænke på, om de har råd til at tage med luftbroen eller ej,« siger Ole Garde.

Da katastrofen indtraf sidste søndag, havde Ole Garde mellem 50 og 100 gæster i Thailand. Han har siden haft kontakt til en stor del af dem.

lars.from@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.