Tjek på pengene
Hvis de karrygule kakler i badeværelset er blevet en kilde til evig irritation, og køkkenlågerne dingler faretruende i hængslerne, er det på tide at overveje en udskiftning.
Ombygning og renovering af boligen ligger i top på de fleste boligejeres ønskeseddel. Men før ønsket kan realiseres må man igennem en række økonomiske overvejelser.
Freddie Hartmann fra Nykredit i Hørsholm giver en række råd.
Søg råd hos bank eller realkreditinstitut tidligt i forløbet. Her kan man også få hjælp til at finde arkitekter og andre fagfolk.
Realkreditinstituttet kigger huset og projektet grundigt igennem, inden lånet gives. Man vurderer bl.a., om huset efter ombygningen matcher området, det er beliggende i. Den store faldgrube er at bygge noget, som er svært at få pengene hjem for ved et evt. salg.
Ombygning tager tid
Vurder om projektet er omkostningerne værd - også de som ikke er af økonomisk karakter. Store ombygninger tager ofte op mod et år eller mere.
Der er ikke noget krav fra realkreditinstituttets side om på forhånd at kende udgiften til en ombygning. Men derfor er det alligevel en god idé at indhente et par tilbud fra håndværkere, så realkreditinstituttet kan lave en beregning, som også tager højde for uforudsete udgifter.
Nye boligejere har sjældent stor friværdi. Køber man et hus, som man på forhånd ved skal renoveres f.eks. inden for seks måneder, kan det være en idé at købe huset kontant, foretage renoveringen og tale finansiering bagefter.
- Ved lav eller ingen friværdi kan realkreditinstituttet lave en forudgående vurdering af renoveringens betydning for husets værdi. Lånet baseres på denne vurdering.
- Belåningen for helårshuse er på 80 pct af ejendommens værdi, mens sommerhuse ligger på 60 pct.
- Afdragsfrie lån (pauselån m.m.) er en ny mulighed, som er velegnet til familier, som har udsigt til en indkomststigning. Kan også benyttes af mennesker, som ikke vil afdrage lånet med det samme, men bruge pengene til at komme dyrere gæld til livs.