Borgerne tegner fremtiden

I Sallingsund har borgerne sat politikere uden for døren i planerne om kommunens fremtid. Projekt Fremtidsbilleder styres af de ildsjæle, som kommunen rummer så rigeligt af. Målet med projektet er at skabe en bedre kommune og vende en kedelig befolkningsudvikling.

Normalt er politikere og embedsmænd ikke meget for at blive sat uden for døren uden indflydelse.

Men i Sallingsund kommune er både borgmester og kommunaldirektør ganske godt tilfredse med den proces, der for tiden er i gang med at give borgerne i kommunen endnu mere magt, end de havde i forvejen.

Projekt Fremtidsbilleder er et omfattende projekt, der dels skal gøre kommunen et bedre sted at bo for indbyggerne, men også gerne tiltrække nye børnefamilier. For ligesom mange andre små kommuner i provinsen, har Sallingsund problemer med faldende fødselsrate og dermed faldende indbyggertal.

I offensiven

Borgerne i kommunen er derfor gået i offensiven. Udviklingen skal vendes, og en række initiativer er sat i værk for at gøre Sallingsund til børnenes kommune, fortæller borgmester Jens Jørn Justesen, kommunaldirektør Per Flemming Laursen og tovholder i Fremtidsbilleder, Dorte Nielsen, over en bid lagkage på borgmesterkontoret i Durup.

»Princippet på rådhuset er, at vi gerne bakker op med penge, hvis nogle ildsjæle blandt borgerne sætter gang i et projekt. Lever man op til vores regler for frivilligt arbejde, kan man få støtte,« fortæller Borgmester Jens Jørn Justesen om holdningen, der har gjort Fremtidsbilleder muligt.

»Det er vigtigt, at det er borgerne, som kommer med visionerne, for de kan gøre det meget bedre end os på rådhuset,« siger kommunaldirektør Per Flemming Laursen.

»Det afgørende ved Fremtidsbilleder er, at politikere og forvaltning ikke skal tro, at de skal sidde med ved bordenden. Det troede jeg selv i starten, men efter to møder fik jeg næsten fingeren,« griner kommunaldirektøren.

Til at holde styr på de mange idéer, der væltede ind, da kommunen åbnede for forslag fra borgerne i Fremtidsbilleder, er der udpeget 25-30 udviklingsagenter. Udviklingsagenterne skal samle idéfolkene i projektgrupper, som sammen kan arbejde for en konkret idé.

Tovholdere

En af disse tovholdere er Dorte Nielsen. Hendes øjne brænder lige så kraftigt som hendes sjæl, når hun fortæller om projekt Fremtidsbilleder og Sallingsund.

»Jeg er lokalidiot. simpelthen. Og jeg står nok ikke bagerst, når der skal arbejdes med forbedringer i kommunen. Jeg tror på, at alt kan lade sig gøre, hvis der er nogen, der brænder for det, og kommunen stiller midler til rådighed. Folk her går helhjertet ind i projektet, og derfor bliver det en succes,« siger Dorte Nielsen, inden hun og borgmesteren inviterer på rundtur i Limfjordskommunen.

På biltur i Sallingsund kan man ikke undgå at lægge mærke til den natur, som indbyggerne stolte viser frem: Det kuperede landskab, som i gavmildt solskin tager sig ud fra sin bedste side. Sundet, der strækker sig under Sallingsundbroen og adskiller den 9946 hektar store kommune fra Mors mod nord. De mægtige vindmøller, som i stort antal suger kraft til sig fra den friske Limfjordsvind.

Bakkerne, solen, vandet og vinden har de 6099 indbyggere ikke meget indflydelse på, men ellers virker det til, de med engagement og gode idéer kan forme deres hverdag efter behag.

I Glyngøre - kommunens største by ved foden af broen - har en gruppe forældre med kommunens støtte anlagt en skovbørnehave, og på den smukke havn drives det gamle museum af en række frivillige borgere. Længere sydpå har en anden borgergruppe bygget en bmx-bane, som også har fået penge fra kommunen.

Amerikansk inspiration

Projekt Fremtidsbilleder er dog det mest ambitiøse projekt i kommunen. Inspireret af en præst i Chicago i USA, som med held fik indbyggerne i nogle stærkt belastede kvarterer til at engagere sig i området og bekæmpe kriminaliteten, har Sallingsund kommune ladet borgerne tage initiativet til forbedringer. Pengene skal stadig komme fra kommunen, som har stillet 18 mio. kr. fra en skattegevinst ved højtalerfabrikken JAMOs aktiesalg til rådighed for projektet.

Den 17. april afleverer grupperne deres forslag til Fremtidsbilleder til politikerne ved en stor messe i Salling Hallen. Hver gruppe får en stand til rådighed, så deres projekt kan præsenteres bedst muligt og sælges til politikerne. I november vil kommunalbestyrelsen derpå afgøre, hvilke projekter, der skal have økonomisk støtte, og fremtiden kan sættes i gang.

Og selvom Dorte Nielsen måske er lokalidiot, har hun ikke noget imod, at dele Sallingsunds idéer med andre kommuner.

»Alle andre kan gøre det, hvis blot de har modet. Denne model måtte for min skyld gerne bruges i hele landet,« siger hun med gnist i øjnene.

bo.therkildsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.