Færre flygtninge efter nye regler

Danmarks afskaffelse af det såkaldte de-facto-begreb for flygtninge har ført til et dramatisk fald i godkendelses-procenten for især somaliske flygtninge.

Andelen af somaliere, der har fået opholdstilladelse i Danmark er faldet fra 92 procent i 2002 til 40 procent i 2003, fremgår det af Udlændingestyrelsens årsberetning, der netop er offentliggjort. Udlændingestyrelsen forklarer faldet med, at Danmark fra sommeren 2002 afskaffede den omstridte de-facto-status for anerkendelsen af flygtninge og i stedet indførte en såkaldt B-status.

Op igennem 1990erne var de-facto-begrebet et af de største stridspunkter i flygtningedebatten, og da VK-regeringen sammen med Dansk Folkeparti afskaffede det i 2002 var det under skarp protest fra Socialdemokratiet og de radikale. Men nu støtter begge partier det nye beskyttelsesbegreb og tilkendegiver, at de ikke vil ændre asylreglerne, hvis de får regeringsmagten.

Som i resten af EU

»Når det drejer som asylregler, vil Det radikale Venstre ikke fare ud med bål og brand for at lave ændringer. Vi mener, at Danmark skal have samme regler som i resten af EU. De andre lande arbejder med et beskyttelsesbegreb og ikke et de-facto-begreb,« siger Elsebeth Gerner Nielsen, udlændingeordfører for de radikale.

Hun mener ikke, at ændringen har betydet, at der er sendt mennesker ud af Danmark, der burde have haft asyl. Samme holdning har Socialdemokratiet:

»Vi ville gerne have fastholdt de-facto-begrebet, men nu vil vi ikke lave ændringer, og vi har intet imod, at somaliske asylansøgere sendes tilbage,« siger Anne-Marie Meldgaard, udlændingeordfører for Socialdemokratiet.

De-facto-begrebet betød, at Danmark gav asyl til personer, hvis de kom fra lande, hvor der generelt herskede kaotiske tilstande, og hvor det derfor ikke kunne udelukkes, at udlændingen ville være i fare, hvis vedkommende vendte tilbage.

Det nye beskyttelsesbegreb - B-status - indebærer, at flygtninge kun får opholdstilladelse, hvis det må antages, at ansøgeren risikerer dødsstraf, tortur eller anden umenneskelig og nedværdigende behandling eller straf, hvis vedkommende vender tilbage til hjemlandet - og altså ikke længere, hvis der i hjemlandet alene er tale om kaotiske tilstande. Desuden kan flygtninge fortsat få opholdstilladelse, hvis de kommer ind under FN's-flygtningekonvention.

Omgående effekt

Indførelsen af B-status har straks vist sig at slå igennem, specielt når det gælder somaliere, der typisk kom fra borgerkrigslignende tilstande. På blot et år er anerkendelsesprocenten for somaliere mere end halveret, fremgår det af Udlændingestyrelsens beretning for 2003.

Det er sket, uden at Danmark er blevet indklaget for nogen international domstol for brud på konventionerne.

Samlet set har de danske stramninger på flygtningeområdet betydet, at anerkendelsesprocenten for flygtninge er faldet fra 53 procent i 2001 til 22 procent i 2003.

orla.borg@jp.dk

jette.maressa@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.