Færre flygtninge efter nye regler
Danmarks afskaffelse af det såkaldte de-facto-begreb for flygtninge har ført til et dramatisk fald i godkendelses-procenten for især somaliske flygtninge.
Andelen af somaliere, der har fået opholdstilladelse i Danmark er faldet fra 92 procent i 2002 til 40 procent i 2003, fremgår det af Udlændingestyrelsens årsberetning, der netop er offentliggjort. Udlændingestyrelsen forklarer faldet med, at Danmark fra sommeren 2002 afskaffede den omstridte de-facto-status for anerkendelsen af flygtninge og i stedet indførte en såkaldt B-status.
Op igennem 1990erne var de-facto-begrebet et af de største stridspunkter i flygtningedebatten, og da VK-regeringen sammen med Dansk Folkeparti afskaffede det i 2002 var det under skarp protest fra Socialdemokratiet og de radikale. Men nu støtter begge partier det nye beskyttelsesbegreb og tilkendegiver, at de ikke vil ændre asylreglerne, hvis de får regeringsmagten.
Som i resten af EU
»Når det drejer som asylregler, vil Det radikale Venstre ikke fare ud med bål og brand for at lave ændringer. Vi mener, at Danmark skal have samme regler som i resten af EU. De andre lande arbejder med et beskyttelsesbegreb og ikke et de-facto-begreb,« siger Elsebeth Gerner Nielsen, udlændingeordfører for de radikale.
Hun mener ikke, at ændringen har betydet, at der er sendt mennesker ud af Danmark, der burde have haft asyl. Samme holdning har Socialdemokratiet:
»Vi ville gerne have fastholdt de-facto-begrebet, men nu vil vi ikke lave ændringer, og vi har intet imod, at somaliske asylansøgere sendes tilbage,« siger Anne-Marie Meldgaard, udlændingeordfører for Socialdemokratiet.
De-facto-begrebet betød, at Danmark gav asyl til personer, hvis de kom fra lande, hvor der generelt herskede kaotiske tilstande, og hvor det derfor ikke kunne udelukkes, at udlændingen ville være i fare, hvis vedkommende vendte tilbage.
Det nye beskyttelsesbegreb - B-status - indebærer, at flygtninge kun får opholdstilladelse, hvis det må antages, at ansøgeren risikerer dødsstraf, tortur eller anden umenneskelig og nedværdigende behandling eller straf, hvis vedkommende vender tilbage til hjemlandet - og altså ikke længere, hvis der i hjemlandet alene er tale om kaotiske tilstande. Desuden kan flygtninge fortsat få opholdstilladelse, hvis de kommer ind under FN's-flygtningekonvention.
Omgående effekt
Indførelsen af B-status har straks vist sig at slå igennem, specielt når det gælder somaliere, der typisk kom fra borgerkrigslignende tilstande. På blot et år er anerkendelsesprocenten for somaliere mere end halveret, fremgår det af Udlændingestyrelsens beretning for 2003.
Det er sket, uden at Danmark er blevet indklaget for nogen international domstol for brud på konventionerne.
Samlet set har de danske stramninger på flygtningeområdet betydet, at anerkendelsesprocenten for flygtninge er faldet fra 53 procent i 2001 til 22 procent i 2003.