Katte ville vælge røgfri hjem

Katte i ryger-hjem har op til fire gange så stor risiko for at få kræft, viser ny amerikansk undersøgelse.

Katte ville formentlig vælge at bo hos ikke-rygere, hvis de selv kunne bestemme.

Det er nemlig ikke kun den røgfyldte luft, der har en skadelig virkning på kattens helbred. Røgpartikler sætter sig let i pelsen, hvorfra katten slikker dem i sig, når den vasker dig.

Samlet giver det en stærkt forøget risiko for, at katten får kræft, fremgår det af en artikel i tidsskriftet American Journal of Epidemiology, som omtales i seneste nummer af bladet Min Ven Katten.

Forskere på universitetet i Massachusetts i USA har undersøgt de daglige levevilkår for 80 katte med kræft i lymfeknuderne og sammenlignet dem med en kontrolgruppe af raske katte.

Mens hverken kattens køn eller race tilsyneladende har nogen indflydelse på hyppigheden af kræft, viser det sig, at katte fra ryger-hjem har en fordoblet risiko for at pådrage sig en cancersygdom. Hvis katten bor hos en familie med mere end én ryger eller et samlet forbrug på over 20 cigaretter om dagen, vokser risikoen for kræft tre til fire gange.

Den amerikanske undersøgelse viser, at det ikke gavner kattens helbred at lufte ud i stuerne. Der var således ingen forskel på kræftrisikoen for indekatte og udekatte. Sol.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen