Kritikere: Live-behandling af rynker er amoralsk
<p>Privathospitals live-rynkebehandling forarger Det Etiske Råd og kønsforskere.</p>
Amoralsk. Underlødigt. Bekymrende.
Danmarks største privathospital Aleris-Hamlet Hospitaler møder hård kritik i forbindelse med hospitalets salgsfremstød for kosmetiske indgreb som brystforstørrelser, fedttransplantationer og rynkebehandlinger.
Både formanden for Det Etiske Råd, en kønssociolog og en kønsforsker er skeptiske over for, at hospitalet arrangerer såkaldte inspirationsaftener, hvor kvinder bliver inviteret til at høre om de mange muligheder for kosmetiske indgreb, se ”behandlinger live på scenen” og få rabat mod at booke en behandlingstid.
Frygter gruppepres
Formanden for Det Etiske Råd, Jakob Birkler, finder det bekymrende.
»Vi har for længst kommercialiseret hele området omkring kosmetiske operationer og indgreb, men dette er et salgsskridt videre. Det minder om de sociale arrangementer, som andre erhvervsdrivende afholder, hvor kvinder i flok inviteres til salgsaftener om Tupperware, sexlegetøj, børnetøj etc.,« siger han.
Hans bekymring går også på, at inspirationsmøderne er med til at normalisere kosmetiske indgreb.
»Nogle kvinder bliver måske lokket med til noget, de ikke har taget stilling til på forhånd, og bliver så grebet af stemningen, atmosfæren og de andres entusiasme og tænker, at når de kan få lavet større bryster, så kan jeg da vel også. Man kan frygte, at det skaber et vist pres, men i sidste ende er det jo kvindens eget, frie valg, om hun vil betale for det, « siger han.
Idealdrømme
Kønssociolog Cecilie Nørgaard vurderer også, at salgsmøderne kan prikke til de kvindelige deltageres drømme om at leve op til idealerne for, hvordan de bør se ud.
Når det er privathospitalet, som fastlægger idealerne, mener hun, at inspirationsaftenen er amoralsk og yderligtgående. Hun køber ikke, at privathospitalet blot udstiller en vare, som flere og flere efterspørger.
»Når de vil inspirere, lyder det som om, at de selv er med til at skabe et problem, som de nu heldigvis - for at tjene nogle penge - kan være med til at løse. Forretningsmetoden er ikke lødig,« siger hun, der kalder det forstemmende, at privathospitalet normsætter det at være kvinde og signalerer, at hvis ikke en kvinde er pæn nok, skal hun bare blive lavet om.
Ifølge speciallæge i psykiatri og lektor på Institut for Folkesundhedsvidenskab, Birgit Petersson, er inspirationsmøderne ren reklame for kosmetiske operationer.
»Jeg er stor modstander af, at læger skal bidrage til at reklamere for deres ydelser. Især når det handler om kosmetiske indgreb, som i langt de fleste tilfælde er helt unødvendige. Jeg mener faktisk, at der burde gribes ind fra myndighedernes side,« siger hun og tilføjer, at sådanne salgsfremstød er udtryk for, at branchen mangler kunder pga. økonomisk krise og befolkningens skepsis på grund af bl.a. sager om sundhedsfarlige brystimplantater.
»Mange klinikker lider nu, og så arrangerer man den slags slagsfremstød. Det er ikke i orden,« siger hun.
Nis Alstrup, adm. direktør på Aleris-Hamlet, afviser kritikken og betoner, at den kommer fra folk, der ikke var til stede ved arrangementet. Her fortalte hospitalets kirurg, Bo Jønsson, om risici og komplikationer ved indgrebene, og dermed skabte hospitalet ikke et forvrænget normalitetsbegreb, understreger direktøren.
Stramme regler
»Arrangementet er for folk, der i forvejen har gået og tænkt på disse ting. De betaler for at komme, og det gør man kun, hvis man er interesseret,« siger Nils Alstrup.
Han påpeger, at der er stramme regler for, hvordan landets privathospitaler skal håndtere henvendelser om kosmetiske indgreb. Patienter skal først komme til forundersøgelse og have flere dages betænkningstid, før kirurgerne må behandle dem. Ingen kan spontant købe en operation.
»Vi er selvfølgelig en forretning, men det er helt forkert at sammenligne arrangementet med Tupperware-parties, hvor man kan komme hjem med seks plastikflasker. Her kan man ikke komme hjem med et par bryster, allerhøjest med en aftale om en forundersøgelse,« siger direktøren.
Hvad er din holdning til Aleris-Hamlet Hospitalers salgsfremstød?