Læger føler sig misbrugt af DR

Læger på Viborg Sygehus føler sig hængt ud og misbrugt i tv-programmet "Den hvide magt", der blev sendt på DR i onsdags. Programmet indeholdt ifølge Viborg Sygehus flere faktuelle fejl, og Viborg Amt har derfor klaget til DR.

De er vrede på Viborg Sygehus.

Onsdag aften sendte Danmarks Radio tv-dokumentarprogrammet "Den hvide magt". Heri hævdes det bl.a., at Viborg Sygehus anvender unge og uerfarne kirurger til vanskelige kræftoperationer, at de anvender forældede metoder, og at flere patienter dør.

I Viborg afviser man beskyldningerne og kalder programmet uetisk og manipulerende. Fredag sendte direktøren for sundhedsforvaltningen i Viborg Amt, Henning Bruun-Schmidt, derfor en klage til DR og til dagbladet BT, der har skrevet om sagen.

»Påstanden om, at vi benytter unge og uerfarne læger er usand. Hos os udføres operationerne af én kirurg, og den pågældende, der er speciallæge med en lang uddannelse og stor erfaring, udfører lige så mange operationer årligt som de enkelte speciallæger på universitetshospitalerne. Desuden benytter vi nøjagtig de samme standardiserede undersøgelses- og behandlings-teknikker,« siger administrerende overlæge på kar-thoraxkirurgisk afdeling på Viborg Sygehus Eskild Henneberg.

Han henviser til, at tal fra hospitalets egen database viser, at overlevelsen for patienter med kræft i maven, der bliver opereret på Viborg Sygehus, er lige så god som på universitetshospitalerne. Udsendelsen omtaler to patienter, der efter at være blevet opereret i Viborg døde henholdsvis tre måneder og halvandet år senere.

Centralisering

»Man glemmer, at der er tale om meget alvorlige kræftsygdomme, som kun fem-ti pct. overlever, når sygdommen er så fremskreden som i de pågældende tilfælde,« siger Henneberg.

Tv-udsendelsen peger på, at Sundhedsstyrelsen flere gange har anbefalet Viborg Sygehus at standse operationerne.

Ifølge Eskild Henneberg hænger det sammen med et stigende ønske fra såvel politisk side som fra universitetshospitalerne om at centralisere den type behandlinger på færre hospitaler.

»Grundlæggende er det fornuftigt nok. Men når man kan tilbyde en behandling, der er lige så god som på universitetshospitalerne, og kan dokumentere sine resultater, så er det efter min mening både forsvarligt og berettiget at gøre det. Under alle omstændigheder er centraliseringsplaner en anden problematik, og det er uetisk at blande tingene sammen på den måde, som det sker i programmet,« mener han.

Aftale glippede

Viborg Amt besluttede imidlertid allerede i marts at lukke afdelingen senest med udgangen af 2004.

Det skyldes både, at sygehuset mangler plads til andre specialer, men også at den samarbejdsaftale, som Eskild Henneberg siden midten af 1990'erne har søgt etableret med universitetshospitalet i Skejby, ikke er blevet til noget.

»Derfor vil vi på længere sigt ikke kunne bemande afdelingen og efterleve Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Nu kommer det til at se ud, som om vi lukker på grund af tv-udsendelsen. Og det er skammeligt ikke mindst for de dygtige læger, der uberettiget er blevet hængt ud,« siger Eskild Henneberg.

Formanden for sundhedsudvalget i Viborg Amt, Aage Koch-Jensen (K), er ikke mindre vred.

Han finder det meget påfaldende, at udsendelsen kommer, samtidig med at sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) melder ud, at det er nødvendigt med større enheder i sygehusstrukturen.

Uvildig undersøgelse

»Viborg Sygehus bliver fremstillet som et dårligt sygehus på baggrund af forkerte oplysninger. Det skader hele sygehusets omdømme og i sidste ende kan den udsendelse, der efter min mening var et sammensurium af strukturdebat, kræftbehandling og problemer med privatpraktiserende læger, komme til at koste os mange penge. Så bringer DR ikke et dementi, må vi have en uvildig undersøgelse, der kan rense sygehuset,« siger han.

DR's generaldirektør, Christian Nissen, bekræfter, at DR har modtaget klagen, som han vil læse i løbet af weekenden. Derefter vil den blive behandlet som enhver anden klagesag.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra tilrettelæggeren af programmet, journalist Søren Slumstrup.

helle.tougaard@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.