Fælledparken var "No Fogh Zone"

Kritikken haglede ned over VK-regeringen og dens støtteparti, Dansk Folkeparti, i 1. maj-talerne lørdag. LO-formanden ønsker nye rettigheder til lønmodtagerne for at forhindre job i at forsvinde til udlandet.

At arbejdernes internationale kampdag ikke er, hvad den har været, illustrerede antallet af røde flag i Fælledparken i København lørdag.

Foran scenen, hvor Socialdemokratiets formand, Mogens Lykketoft, tordnede mod den borgerlige regering, så skyerne spredte sig, og solen brød igennem og varmede menneskemængden, hang 35 røde flag ned næsen nedad, men der var plads til 30 flag flere i jernstativerne, hvoraf et enkelt var væltet, selv om det var næsten vindstille.

På pladsen foran scenen sad tusindvis af folk og drak øl, spiste pølser, shawarma, kebab, popcorn, og ved indgangen til Fælledparken kunne man købe T-shirts med påskriften "no fogh zone" for 100 kr. stykket.

Ny regering, tak

Budskabet fra Mogens Lykketoft var det samme:

Nej tak til Fogh. Nej tak til den regering, vi har. Lad os hurtigst muligt få en ny, der gør det bedre.

»Det var Socialdemokraterne, der byggede velfærdssamfundet. Det skete ikke i samarbejde med Venstre, men i kamp med Venstre, som altid har ment, der var for lidt forskel på folk. Venstre har i grunden kun haft ét fast synspunkt i de sidste 100 år: Nemlig at man kun kan få de rige til at arbejde ved at give dem skattelettelser, og at man kan kun få de fattige til at arbejde ved at tage nogle ydelser fra dem,« sagde Mogens Lykketoft og tilføjede efter en klapsalve:

»De, der havde glemt, hvor kampen stod, har haft mulighed for at få det repeteret ved at se "Krøniken" i fjernsynet.«

Socialdemokratiets formand mente, at vælgerne er trætte af den politik, der føres af Anders Fogh Rasmussen, trætte af den »ensidige blokpolitik med Pia Kjærsgaard og Søren Krarup«, og at regeringen er gået i stå.

Uret er gået i stå

»Statsministeren kigger hele tiden på uret, men viseren bevæger sig ikke. Uret er gået i stå. Det er spin alt sammen. De borgerlige siger ét, de mener noget andet. De siger, de er for velfærdssamfundet, men alt det, de gør, modarbejder en fremtid for velfærdssamfundet,« sagde Mogens Lykketoft og nævnte, at regeringens indsats over for ældre, syge, folkeskolen, miljøet og ikke mindst arbejdsløsheden har været alt for ringe. Når regeringen nu har valgt at gøre noget for at få flere i arbejde, skyldes det alene frygten for, at vælgerne vil vrage den, sagde Lykketoft, der mente, at de ni mio. kr. i regeringens forårspakke går op i forbrug i stedet for skabelse af nye job, der matcher fremtidens krav, f.eks. forskning.

Mogens Lykketoft sagde, at en socialdemokratisk ledet regering vil hente en del af pengene til investering i nye job ved at »stoppe de huller, der vokser vildt under den sovende skatteminister, Svend Erik Hovmand« og ved at stoppe »misbrug, spekulation og plat« på skatteområdet. Samtidig skal skatten på arbejde ned. Der skal investeres i fremtiden - ikke soldes her og nu.

»Peter Brixtofte sendte alle pensionisterne i Farum på rejse til sydens sol for lånte penge. Der kom en regning til borgerne i Farum. Nu afprøves Farum-modellen på nationalt plan. Nu vil Anders Fogh Rasmussen have sendt os alle på charterferie. Men der kommer en regning bagefter,« sagde Mogens Lykketoft i Fælledparken, hvor han holdt sin ottende 1. maj-tale i løbet af dagen. Her bød han også de nye EU-lande velkommen.

Ledigheden stiger

SF's formand, Holger K. Nielsen, og Enhedslistens Søren Søndergaard var i deres 1. maj-taler ikke mindre hård ved VK-regeringen og Anders Fogh Rasmussen.

»Vi har set Fogh bag facaden, og det var ikke noget kønt syn,« sagde Søren Søndergaard, mens Holger K. Nielsen hæftede sig ved, at arbejdsløsheden er steget, at de mest velhavende har fået klækkelige skattelettelser, at priserne på bus- og togbilletter er steget, at skolerne er slidt ned og klasserne fyldt til bristepunktet.

LO: Nye rettigheder

»Med Bjørn Lomborg som overdommer fører regeringen en defensiv miljøpolitik,« sagde SF-formanden.

Formanden for LO, Hans Jensen, bød i sin 1. maj- tale de nye EU-lande velkommen. Han kritiserede VK-regeringen for ikke at have gjort nær nok for at investere i uddannelse og forskning, der er dét, Danmark skal leve af, når stadig flere job flytter til udlandet. I den forbindelse foreslog Hans Jensen at give lønmodtagerne nye rettigheder. Når arbejdsgiveren vil fyre dem, fordi det er billigere at få det udført i udlandet, skal de ansatte have ret til at komme med forslag til, hvordan det er muligt at beholde produktionen i Danmark.

»Den model kender vi fra en række kommuner, der giver deres ansatte ret til at komme med et kontroltilbud, når deres arbejde udliciteres. Mange gange viser det sig faktisk, at kommunerne bliver endnu bedre og billigere end de private, når de ændrer i måden at gøre arbejdet på og måske investerer i ny teknologi,« sagde LO-formanden:

»Hvis vi skal skabe større tryghed for dem, der rammes direkte af globalisering, så er det afgørende, at de ansatte får indflydelse.«

morten.pihl@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.