Børn bliver syge af at lave for lidt

Børns stigende inaktivitet sender dem til kiropraktor med rygsmerter og spændinger i nakke og skuldre.

Børn bliver stadig mere inaktive. Udover problemer med fedme, hjertekarsygdomme og diabetes viser det sig, at inaktiviteten også går ud over knoglestrukturen og giver flere børn rygproblemer i en tidlig alder.

Blandt landets kiropraktorer kan de især mærke tendensen, da flere børn og unge kommer ind med forskellige skeletsygdomme, der skyldes manglende aktivitet og fysisk udfoldelse.

»Vi har altid behandlet børn, men nu ser vi en type børn, som man ikke så tidligere. Før kom de på grund af skader, som de for eksempel havde fået ved sport, men nu kommer der også børn, der har skader på grund af inaktivitet og for lidt motion,« fortæller formanden for Dansk Kiropraktor Forening Peter Kryger-Baggesen.

Symptomer som hos voksne

Hos Kiropraktorerne i Valby har man over de seneste tre år oplevet en kraftig stigning i antallet af patienter under 18 år, og mange af dem kommer med symptomer, som man normalt først ser ved voksne, der har stillesiddende arbejde foran en computer.

»Over de seneste tre år har vi behandlet 10 gange så mange børn mellem 6 og 18 år, som vi gjorde tidligere. Dem, der kommer, har generelt dårlig holdning, og mange har spændingshovedpine samt spændinger i nakke og muskler. Vi prøver at afhjælpe det med behandlinger, men derudover forsøger vi at lave en plan, der kan hjælpe dem med at komme i gang med fysisk aktivitet,« fortæller kiropraktor Anders Broegaard.

Ifølge Karsten Froberg, lektor ved Institut for Idræt og Biomekanik, er 15-20 pct. af alle børn og unge i risikogruppen for ryg- og knogleproblemer pga. inaktivitet. Det betyder bl.a. at deres knoglesystem ikke bliver så stærkt, som det burde være.

En undersøgelse foretaget af Institut for Folkesundhed viser, at antallet af børn mellem 11-15 år, der ingen motion får, er stigende. Således udgjorde andelen 7,5 pct. i 1988, mens det i 2002 var 10,3 pct.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen