Annonce
Indland

JP-portræt: Kongemageren Niels Helveg Petersen

Når Niels Helveg Petersen tager ordet, så hører man i den grad efter - ikke bare hos de radikale, men også i resten af det politiske landskab.

På sin ofte afdæmpede og tilsyneladende venlige facon har den nu 62-årige Helveg med store intervaller afsendt budskaber, der måtte føles som krydsermissiler på modtagerne - og som fik afgørende indflydelse på dansk politik:

Bernhard Baunsgaard  • Først blev Bernhard Baunsgaard truffet i 1970:


Som ungt folketingsmedlem var Helveg frustreret over den stramme styring, som gruppeformand Bernhard Baunsgaard stod for. Partiet var ved at køre fast - selv om det havde statsministerposten - og Helveg, som var politisk ordfører, ville skifte ud i ledelsen. Over for en anden i gruppen bringer Helveg temaet på banen:

»Mon ikke det ville være godt for stemningen i gruppen at vælge en anden formand,« spurgte Helveg.

Kort efter mister Baunsgaard posten under stor dramatik.

Anker Jørgensen  • Dernæst blev Anker Jørgensen ramt i 1982:


Helveg havde med stigende ubehag fulgt den socialdemokratiske statsminister, som han internt i partiet betegnede som "primitiv" og "ubrugelig". Udadtil støttede han Jørgensen, indtil han i sensommeren i et interview med BT afsendte et missil:

»Vi er ikke noget sikkerhedsnet under regeringen,« lød det.

Kort efter træder Anker Jørgensen tilbage.

Svend Auken  • Så blev Svend Auken truffet i 1991:


Da Helveg er parat til støtte Socialdemokratiet igen - især på grund af Tamil-sagen - står den daværende socialdemokratiske formand, hans gamle ven Svend Auken, i vejen. Han betegnes som »utroværdig«. Udadtil afviser Helveg at blande sig, men da Poul Nyrup Rasmussen under en frokost i september 1991, spørger Helveg, om han skal tage opgøret med Auken, lyder svaret:

»Ja.«

Nyrup tager opgøret - og fælder Auken.

Marianne Jelved  • Nu er det Marianne Jelveds tur i 2001:


Særligt efter nederlaget ved euro-afstemningen har Helveg analyseret sig frem til, at Jelveds tid er ved at rinde ud. For at sikre radikal fremgang ved det kommende valg må andre og yngre kræfter frem i spidsen. Hun har ikke selv taget konsekvensen - og da Berlingske Tidende beder Helveg kommentere rygterne om, at han har arbejdet på at fjerne Jelved, svarer han:

»Jeg vil ikke kommentere den slags spekulationer.«

Den type svar af en trænet politiker kan kun tolkes, som om der er noget om snakken.

De tre første opgør havde alle den ønskede effekt for Niels Helveg Petersen - som alle tre gange i høj grad var med til at udpege en efterfølger.

Bernhard Baunsgaard blev efterfulgt af Helvegs kandidat Svend Haugaard. Anker Jørgensen blev afløst af Helvegs konservative statsministerkandidat, Poul Schlüter. Svend Auken mistede hvervet til Helvegs foretrukne socialdemokrat, Poul Nyrup Rasmussen.

Det er de tre episoder, der har givet Niels Helveg Petersen tilnavnet "kongemageren". Ingen anden politiker har haft så afgørende indflydelse på, hvem der har siddet på magten i dansk politik i det seneste kvarte århundrede.

Født ind i politik

Niels Helveg Petersen er nærmest født ind i politik - som søn af den tidligere radikale undervisningsminister, Kresten Helveg Petersen, og Lilly Helveg Petersen, tidligere borgmester i København. Hans nuværende hustru, Kirsten Lee, har også siddet i Folketinget, ligesom hans søn, Morten, i dag sidder i den radikale gruppe.

Politik er simpelt hen indbegrebet af familien Helveg - som dog også har masser af tid til fornøjelser, idet detaljerytteri sjældent har generet Niels Helveg. Han er mere til de overordnede linjer og strategiske overvejelser, og det er især som folketingsmedlem, at han udfolder sig.

I to perioder har han været minister - først økonomiminister i KVR-regeringen 1988- 1990; senest som udenrigsminister fra 1993 til kort før jul. Han har siddet i Folketinget siden 1966 - kun afbrudt af et tre-årigt ophold som kabinetchef for EF-kommissær Finn Gundelach fra 1974 til 1977.

Hans navn blev for alvor landskendt under hans lange periode som radikal leder og gruppeformand fra 1978 til 1988. Helveg troede ikke på, at den socialdemokratiske regering kunne styre økonomien, og et venskab med Poul Schlüter endte med, at han i 1982 sikrede en borgerlig regering. I 1988 førte han de radikale ind i regeringen - men det var ingen succes. Det skyldtes dels Tamil-sagen, men også en irritation over Venstres høje cigarføring.

Efter valget i 1990 valgte Helveg at trække de radikale ud af regeringen - og han valgte ved samme lejlighed at træde tilbage som partileder. Han tog konsekvensen af en forkert beslutning, og gav ansvaret videre til en ny leder, nemlig Marianne Jelved.

Helveg trak i trådene

Selv om Jelved overtog den formelle ledelse, var det fortsat Helveg, der trak i trådene. Når han tog ordet, var det svært for den nye leder at blive hørt - og det var først, da de radikale trådte ind i regeringen, at Jelved blev den ubestridte leder, mens Helveg til gengæld blev stadig mere populær.

Da han for en måned siden trak sig som udenrigsminister, var han kort inden kåret som regeringens mest populære minister. Han tog konsekvensen af den tabte euro-afstemning. Det var der en anden, der ikke gjorde - og det har Helveg nu gjort opmærksom på.

Stilfærdigt, måske - men det er hørt.

david.trads@jp.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her