Sommerhusplan på skinner

Der kommer 5.000 nye sommerhuse her og nu. Op til 3.000 mere kan være på vej.

Efter måneders indædt kamp er miljøminister Connie Hedegaard (K) endelig blevet enig med Venstre og Dansk Folkeparti om, hvordan man skal fordele de op til 8.000 nye sommerhuse i Danmark.

Her og nu åbnes der mulighed for byggeri af 5.062 nye sommerhuse fordelt på 33 kommuner i udkantsområderne. Det er 70 færre end i det oprindelige direktiv fra marts. Svendborg har mistet alle sine 40 sommerhuse, mens Fjerritslev mister 30 af sine 80. Samtidig bliver to i Pandrup og Nørre Djurs kommuner pålagt yderligere begrænsninger af hensyn til miljøet og naturen.

»Vi har nu et samlet direktiv med en god balance. De nye sommerhuse vil skabe vækst og udvikling i yder-områder, uden at vi går på kompromis med beskyttelsen af naturen, miljøet og landskaberne, præcist sådan som det var formålet med loven,« siger Connie Hedegaard.

Desuden er det aftalt, at der kan udlægges yderligere 1.500 sommerhuse i Nordjylland, Sønderjylland og på Lolland, hvilket Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti er godt tilfreds med:

Skævheder rettet op

»Det er glædeligt, at miljøministeren har prøvet at rette op på skævhederne i det oprindelige landsplan-direktiv. Desuden er det godt, at der nu kommer ekstra 1.500 sommerhuse i anden runde, ligesom vi på et senere tidspunkt har mulighed for at sige ja til yderligere ca. 1.500 sommerhuse,« fastslår miljøordføreren.

Også Venstres Eyvind Vesselbo er glad for, at den storstilede sommerhusplan nu endelig kan føres ud i livet. Han forestiller sig også, at det endelige tal kan komme helt op på 8.000 nye sommerhuse.

»Nu kommer først de 5.000 sommerhuse, som embedsmændene har udvalgt. Herefter begynder vi så hurtigt som muligt med de næste 1.500, hvor de, der tidligere har søgt, men har fået afslag, nu får mulighed for at søge igen. Derefter vil der være plads til yderligere 1.500, og de kunne f.eks. ligge på Djursland,« mener Eyvind Vesselbo.

Kontorchef Peder Baltzer Nielsen fra Skov- og Naturstyrelsen understreger, at muligheden for 8.000 sommerhuse fortsat eksisterer.

»Loven siger, at der kan gives tilladelse til op til 8.000 nye sommerhuse, og det bliver der ikke lavet om på. Den til enhver tid siddende miljøminister kan altid tage sagen op igen,« forklarer kontorchefen.

Danmarks Naturfredningsforening har hele tiden været skeptisk over for de mange nye sommerhuse.

»Aftalen bekræfter vores frygt. Det er et klart tegn på, at mere vil have mere,« siger Poul Henrik Harritz, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, til Ritzau.

lars.from@jp.dk

axel.andersen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen