30 kister på vej til Bangkok

Torsdag aften lettede et af flyvevåbnets tre nye Herculesfly fra Flyvestation Aalborg med kurs mod Thailands hovedstad Bangkok for at afhente ligene af de omkomne danskere.

Med ombord fik besætningen ikke bare syv, men hele 30 kister af zink, der er fremstillet til langturstransport uanset ligenes tilstand efter måske flere døgn udendørs i det tropiske klima. De 30 kister blev ved 20-tiden bragt ombord efter tidligere på aftenen at være leveret på flyvestationen i en anonym fragtvogn fra Fuglebjerg Kistefabrik i Slagelse.

Tabstal kan stige

»Vi er nødt til at være forberedt på, at tabstallet kan stige i de kommende dage, og så er det vigtigt at være forberedt,« forklarede chefen for flyvestationen, oberst Karsten Schultz om de mange kister.»Jeg er opmærksom på og synes, at det er en god ide, at man har medbragt flere kister, end der i øjeblikket er fundet danske omkomne«, supplerede forsvarsminister Søren Gade (V).

Begge henviste til, at over 20 danskere ud over de omkomne er meldt savnede efter sidst at være set i live i vanskeligheder, der tyder på, at det danske dødstal vil stige.

36 timer

Efter tre døgn i uvished og på forhøjet beredskab kom ordren om opgaven til flyet og dets besætninger ved middagstid i går. Da var den tværministerielle arbejdsgruppe, der arbejder med de danske aspekter af katastrofen, nået frem til, at kistetransporten var den opgave, som de rummelige, men også langsomme og ukomfortable militære transportfly egnede sig bedst til at løse.

Turen til Bangkok ventes i Hercules-versionen at vare op mod 36 timer og kræve tre mellemlandinger undervejs i Trabzon i Tyrkiet, Oman og i Bombay i Indien.

Forsvaret søgte i går på forsvarsministerens ordre efter andre institutioner eller nødhjælpsorganisationer, der så mening i at benytte den overskydende lastekapacitet ombord kvit og frit. Men forgæves.

I eftermiddagens løb blev de to besætninger så samlet og briefet, hvorefter den anden drog i forvejen i hurtigere og mere komfortable civilfly, så det bliver en frisk besætning, der til sin tid flyver kisterne retur til Danmark.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) afviste i går at medtage nogle af de overlevende på den lige så lange hjemrejse med den militære maskine. Den må SAS klare:

»Den faglige vurdering er altså, at Hercules-flyene ikke er et godt sted at sætte syge mennesker ind. De er uegnede til den her form for flyvning. De er meget larmende, og disse mennesker har brug for at kunne tale stille med hinanden. Man sidder med ørepropper på, og selv med ørepropper er der meget larm. De sanitære forhold er meget dårlige,« forklarede han.

mads.stenstrup@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen