FN: Global kastrofe uden fortilfælde

Det samlede antal dødsofre skønnes den 31. december at have passeret 125.000, oplyser Udenrigsministeriet.

Millioner har akut behov for mad og vand, og FN taler om en global katastrofe uden fortilfælde.

Rigspolitiet opgør to gange om dagen antallet af savnede. Fredag kl. 11.00 var antallet af savnede danskere steget til 490 personer. Det oplyses imidlertid, at tallene skal tages med et forbehold.

Rigspolitiets DVI-team (Disaster Victim Identification-team) har fået tildelt en sektor nord for Kao Lak, hvor de foreløbig skal prøve at identificere omkring 300 vesterlændinge. Det er et svært arbejde, hvor politiet skal registreres fysiske kendetegn mv. og bagefter skal oplysningerne krydsrefereres med data fra Danmark.

I Danmark har et hold fra rigspolitiets ID-sektion i flere dage arbejdet intensivt med at skaffe de nødvendige oplysninger til brug for registreringsarbejdet. Det drejer sig for eksempel om tandkort, der skal indhentes fra de savnedes tandlæger, oplyser Rigspolitiet.

Samtidig har Rigspolitiet modtaget en lang række henvendelser fra politikredsene fra familier, der stadig savner pårørende og nære venner fra katastrofeområdet. Disse oplysninger er i øjeblikket også ved at blive krydsreferet med listen over savnede.

Udenrigsministeriet har fredag morgen lavet følgende oversigt over situationen i de ramte lande:

Thailand

I Thailand er det gået værst ud over Phukets vestkyst, herunder feriecentrene Patong, Karon og Kata Beach, de mindre Phi Phi øer samt Khao Lak.

Der meldes om mere end 1.600 dræbte og 9.000 tilskadekomne. Flere tusinder meldes savnet.

Det danske, svenske og norske udenrigsministerium har i samarbejde med SAS iværksat hjemflyvninger fra Thailand.

Flybesætninger blev sendt til Thailand tirsdag den 28. december. De første fly afgik fra Skandinavien onsdag den 29. december. De kommende døgn gennemføres der adskillige flyvninger med en samlet kapacitet på ca. 2000 personer, inklusive bårepladser. Behovet for indsættelse af yderligere fly undersøges.

Udenrigsministeriet har udsendt yderligere krisepsykologer til Phuket til at styrke den indsats, som allerede udføres af læger og psykologer fra rejseforsikringsselskaberne.

Ambassaden i Bangkok oprettede straks efter at katastrofen indtraf i søndags som det første skandinaviske land et beredskabscenter i Phuket by under ambassadørens ledelse. Her koordineres og styres ambassadens, rejseforsikringsselskabernes og rejseselskabernes arbejde i Thailand. Endvidere samarbejdes med andre landes ambassader og de thailandske myndigheder.

Beredskabscenteret indsamler oplysninger om danske rejsende og yder hjælp og praktisk bistand (udstedelse af nødpas, bistand til pengeoverførsler, besøg på hospitalerne og anden støtte til de danskere, der er på øen). Dette foregår under meget svære forhold. Centret forestår ligeledes planlægning og tilrettelæggelsen af den ekstraordinære hjemtransport på stedet.
Indsatsen i Bangkok og Phuket er blevet styrket med udsendte medarbejdere og teknisk udstyr fra Udenrigsministeriet og ambassaderne i Hanoi, Kuala Lumpur og Singapore.

Indien

Den 30. december blev der om morgenen dansk tid varslet nye jordskælv og dermed risiko for flodbølger.

De hårdest ramte stater er Tamil Nadu, Andra Pradesh samt Vest Bengalen (Agarpara) i det sydlige og østlige Indien. Situationen på øgruppen Andamanerne/Nicobarerne er som følge af begrænsede kommunikationsforbindelser endnu ikke klarlagt.

Sri Lanka

Den 30. december blev der om morgenen dansk tid varslet nye jordskælv og dermed risiko for flodbølger.

Navnlig den østlige og sydlige del af øen er hårdt ramt. Den vestlige del af landet op til lufthavnen har imidlertid også været berørt, og populære feriesteder som Bentota er evakueret til Colombo. Der meldes om mere end 20.000 dræbte og adskillige tusinde tilskadekomne og hjemløse.

På Sri Lanka er der etableret et samarbejde mellem Danidas udsendte bistandskoordinator og det honorære generalkonsulat, der forestår den lokale indsats. Indsatsen understøttes af en medarbejder fra den danske ambassade i Nepal, og der er etableret et netværk af frivillige danskere på øen til at bistå med at finde savnede danskere.

Indonesien

Aceh provinsen, inklusive provinshovedstaden Banda Aceh blev meget hårdt ramt af såvel rystelser som oversvømmelser. Også den vestlige del af provinsen Nordsumatra (Sumatra Utara) og de ud for vestkysten beliggende øer, herunder øen Nias, meldes at være hårdt ramte, mens den østlige del af provinsen Nordsumatra - herunder provinshovedstaden Medan - er sluppet med lette skader og kun få dødsofre.

De indonesiske myndigheder skønner, at op mod 100.000 kan være dræbt.

Maldiverne

Myndighederne har erklæret national undtagelsestilstand. Konsulatet på Maldiverne har været i kontakt med hotellerne på de berørte øer. Danskere på hotellerne meldes i god behold.

Oversvømmelserne i hovedstaden Male er aftaget, og lufthavnen er nu genåbnet.

Malaysia

I Malaysia har flodbølgen ramt det nordvestlige hjørne med øerne Penang og Langkawi, som de mest berørte. Der er sket omfattende ødelæggelser, som især berører den lokale befolkning; enkelte kysthoteller er også ramt af flodbølgen. Myndighederne har situationen i de berørte områder under kontrol.

JP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.