EU-udvidelse svækker våbenkontrol

Syv af de nye EU-lande står uden for internationale institutioner og aftaler for kontrol med våben. Flere partier kræver, at regeringen skrider ind og sikrer, at hullet lukkes, så våbenkontrollen ikke svækkes med EU-udvidelsen.

København/Dublin

Kontrol med våbeneksport til ustabile regimer og potentielle terrorister bliver svækket, fordi EU fra denne weekend er udvidet med ti nye lande.

Kun tre af landene er således fuldgyldige medlemmer af de internationale organisationer og aftaler, der skal sikre mod ukontrolleret spredning af våben og produkter, der kan anvendes til både civile og militære formål - såkaldt dual-use eller på dansk: dobbeltanvendelse.

Det fremgår af en rapport, som regeringen netop har offentliggjort. Dermed kan en række følsomme produkter og udstyr cirkulere frit inden for EU's grænser.

»Alle de nye medlemslande vil være omfattet af EU's indre marked, hvor dual-use-produkter som altovervejende hovedregel kan cirkulere frit uden særlig tilladelse,« hedder det i rapporten fra Udenrigsministeriet. Samtidig vil landene ikke kunne udøve eksportkontrol på samme niveau som de øvrige.

Kontrol svækkes

»Dette indebærer en mulig svækkelse af eksportkontrolregimerne i almindelighed og eksportkontrollen i EU i særdeleshed,« konkluderes det.

Blandt de nye lande, der trådte ind i Unionen i går, er kun Polen, Tjekkiet og Ungarn med i alle internationale kontrolinstitutioner på våbenområdet.

Rapporten understreger, at der arbejdes på at få alle lande med, men at det fortsat er usikkert, hvornår de øvrige lande - Estland, Letland, Litauen, Slovakiet, Slovenien, Malta og Cypern - kan blive medlemmer i de forskellige kontrolorganer.

Dermed kan det blive vanskelligere at stoppe uønsket eksport, sådan som myndighederne jævnligt gør i øjeblikket. Ifølge regeringsrapporten blev en udførsel af forsvarsmateriel til Israel således afvist i 2003. Det samme skete for to eksportordrer til Pakistan, der blev bremset med henvisning til »en klar risiko for, at udstyret vil blive brugt aggressivt eller til med magt at støtte et territorialt krav«. Hertil kom seks afslag på eksport af udstyr, der både kan bruges militært og civilt.

Krav om indgriben

På denne baggrund kræver Socialdemokratiet, at regeringen skrider ind.

»Det lyder meget bekymrende. Regeringen har et ansvar for at sikre, at Danmark ikke bidrager med våben til ustabile regimer eller tvivlsomme lande som Pakistan eller Israel. Derfor må regeringen sikre en praktisk løsning, indtil alle de nye EU-medlemmer kan komme med i de internationale kontrolorganer,« siger Jeppe Kofod, Socialdemokratiets udenrigsordfører.

Enhedslistens Søren Søndergaard kræver en redegørelse fra regeringen:

»Det lyder som en kæmpefadæse, at man ikke har sikret sig mod huller i eksportkontrollen af våben - inden de nye lande kom med i EU.«

Venstres EU-ordfører, Charlotte Antonsen, tager problemet med en svækket våbenkontrol mere roligt.

»De nye lande er ikke kommet med i EU for at sælge våben. Jeg kan ikke forestille mig, at myndighederne i de nye lande ikke vil følge de regler, der gælder i andre EU-lande,« siger hun.

Charlotte Antonsen forventer, at de syv lande så hurtigt som muligt vil tilslutte sig aftalerne og organisationerne på området. Hun peger på, at de nye EU-lande »har haft frygteligt travlt« med at leve op til alle EU's regler og krav forud for EU-udvidelsen.

Eksport størst til USA

Ifølge rapporten eksporterede Danmark i 2003 våben for 581 mio. kr. Største marked er USA, som aftog for 248 mio. kr. Næststørst er Storbritannien med 90 mio. kr.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra udenrigsminister Per Stig Møller (K).

mikkel.thastum@jp.dk

jesper.kongstad@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.