Beredskabsudspil fra S kommer fredag

Nyt kostbart landsdækkende, nødradiokommunikationssystem bør besluttes nu, lyder et af planens punkter, der støttes af begejstret brandchef.

Står det til Socialdemokratiet, vil landets forskellige beredskabsmyndigheder meget snart og gerne i år være udstyret med et nyt fælles radiokommunikationssystem - Tetra - til ca. 800 mio. kr. Det fremgår bl.a. af et beredskabsudspil, som partiet ventes at offentliggøre senere i dag efter et gruppemøde.

I årevis har specielt kommunale brandchefer, men også politi, forsvar, hjemmeværn og beredskab sukket efter det fælles system, som også løst er omtalt i det seneste forsvarsforlig til mulig beslutning en gang efter 2007. De første brugererfaringer blev allerede gjort i Gentofte Kommune i 1998.

Så længe vil socialdemokraterne ikke længere vente oven på Seestulykken, risikoen for mulige terrorangreb i Danmark og naturkatastrofer rundt om i verden:

»På en lang række punkter fungerer det danske beredskab udmærket, men når det kommer til samarbejde og kommunikation, mener vi med dette udspil, at megen - måske - livsvigtig tid kan vindes,« forklarer partiets retsordfører, Morten Bødskov.

Flere år undervejs

Tilbage i 2001 besluttede den daværende S-regering at give tilladelse til Motorola for opbygning af Tetranet, der er international standard. Siden er al handling druknet i udvalgsarbejde og rapportskrivning.

S-planen indeholder også mange andre investeringsfremrykninger og nyskabelser som bl.a. etableringen af en fælles fast krisekommunikationsenhed under Rigspolitiet ledelse, som Bødskov afviser »vil blive en ny, stor, dyr og dominerende styrelse.«

»Ikke noget med flere hundrede mænd, men en lille fast kerne, der kan trække på eksperter i f.eks. Udenrigsministeriet,« siger Bødskov med henvisning til julens flodbølgekatastrofe i Sydøstasien, som regeringen er blevet kritiseret for at have reageret sent på.

Bødskov siger, at planen, udover pengene til Tetra, vil koste et ekstra tocifret millionbeløb at føre ud i livet, fordi der på den økonomiske side mest er tale om fremrykninger, fastslår han.

Vicebrandchef i Københavns Kommune, Søren Brydholm, der også er formand for koordineringsgruppen for indførelse af Tetra i hovedstadsområdet, er begejstret for planen:

»Vi har aldrig forstået, hvorfor den centrale beslutning om den fælles radiostandard er blevet udskudt så længe. Efter Seest-ulykken var kommunikationen mellem myndighederne dømt til at gå galt, når man mødte op med fem forskellige ofte forældede systemer.«

mads.stenstrup@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen