I Rigsrevisionen får de fri til at bage

Rigsrevisionen: Skattekronernes vogter betaler løn til medarbejdere, der går hjemme og bager julekager.

I Rigsrevisionen arbejder 270 ansatte med at sikre, at »den danske stat forvaltes effektivt og så økonomisk hensigtsmæssigt som muligt«. Men når julen nærmer sig, kan de ansatte i arbejdstiden beskæftige sig med noget helt andet.

Der er nemlig tradition for »bagefri«, altså en fridag med løn til at tage hjem og bage julekager. Det er en form for fridag, som Rigsrevisionen selv ville påtale, hvis den foregik hos andre.

I forbindelse med julen fandt den relativt nyudnævnte rigsrevisor, Lone Strøm, ud af, at der havde udviklet sig en praksis med en ekstra fridag op til jul. Den såkaldte bagefri har hun nu besluttet at afskaffe.

Bo Brabrand, der er afdelingschef i Rigsrevisionen med ansvar for det administrative område, forklarer:

»Det er ikke noget officielt, men det er en praksis, som faktisk stammer helt tilbage fra dengang, da Rigsrevisionen i 1978 – som en af de første i staten – fik flekstid. Mange følte, at de blev snydt med flekstid, fordi de ikke kunne få en halv eller hel fridag op til jul, som der tidligere havde været tradition for. Så var der nogle chefer, der begyndte at bevilge fri, og det har så spredt sig,« siger Bo Brabrand.

Flertallet har bagefri

Han har ikke en eksakt opgørelse over, hvor mange der holder bagefri:

»Det er den enkelte chef, der bevilger. Jeg vil tro, at det er et flertal, der har bagefri.«

Synes du, at det er en hensigtsmæssig og effektiv måde at udnytte statens penge på at give folk løn for at gå hjemme og bage?

»Det er et personalegode, som den enkelte chef har syntes, at medarbejderne skulle have. Men det er klart, at de bliver ikke udnyttet effektivt, når de bager.«

Hvad ville Rigsrevisionen sige, hvis der i en anden statslig institution udviklede sig sådan en praksis?

»Så ville vi nok sige, at de enten skulle overveje at afskaffe det eller overveje, hvad man får ud af det. Det er også derfor, at rigsrevisor Lone Strøm har besluttet, at det skal afskaffes.«

På grund af ferie var det i går ikke muligt at få en kommentar fra rigsrevisor Lone Strøm, der i maj overtog posten som rigsrevisor fra Henrik Otbo. Men i en mail oplyser Rigsrevisionens pressechef, at Lone Strøm »i forbindelse med julen« blev opmærksom på bagefri-ordningen. Det skal tages op på første møde i Rigsrevisionens samarbejdsudvalg (SU).

»SU er involveret, fordi det er et gode, som medarbejderne har. Men det er reelt afskaffet allerede nu,« siger afdelingschef Bo Brabrand.

»Limo-Otbo«

Lone Strøms forgænger i hvervet, Henrik Otbo, blev sidste år tildelt øgenavnet »Limo-Otbo« af Ekstra Bladet, fordi han brugte godt 250.000 kr. på at køre i limousine.

Avisen skrev også, at han tog 10 dage i Singapore i forlængelse af en konference i Sydney. Men Bo Brabrand afviser, at Rigsrevisionen bruger for mange penge.

»Limousinesagen er der mange, der ikke kunne forstå. Han (Henrik Otbo, red.) var blevet opereret i knæet, så benet kunne ikke bøje, men det var ikke til at forklare. Det med at stå af og på, når man er på tjenesterejse i staten, er ganske almindelig praksis. Man må gerne holde ferie i forlængelse af et udlandsarrangement, hvis det ikke koster ekstra. Vi er sådan set meget påpasselige.«

Formanden for de politisk udpegede statsrevisorer, Peder Larsen fra SF, undrer sig over ordningen med bagefri.

»Generelt har vi den indstilling, at når man skal løfte pegefingeren over for andre, så skal man ikke selv have noget, som man ville påtale andre steder,« siger Peder Larsen:

Rigsrevisionen og statsrevisorerne har et tæt samarbejde, men Rigsrevisionen er uafhængig, og derfor kan Peder Larsen og de øvrige statsrevisorer heller ikke beslutte, om de ansatte skal have bagefri eller ej, fortæller han.

Kutyme – efter 34 år

Men det er fornuftigt at afskaffe ordningen, siger han.

»Hvis et eller andet ministerium fra 2013 indfører, at man har en bage-fridag i december, så vil det være svært for Rigsrevisionen at komme efter det, hvis man opretholder sin praksis.«

Ifølge fagforeningen DJØF er ordningen bagefri efter 34 år blevet kutyme:

»Når det er en praksis, som har været fulgt meget længe, og som alle har kendt til og følt sig retligt forpligtet af, er der formentlig opstået kutyme. En kutyme skal opsiges med passende varsel, og det kræver en dialog med medarbejderne om, hvordan man så sikrer en fornuftig balance mellem arbejde og fritid,« siger chefkonsulent Charlotte Flach, som oplyser, at »passende varsel« som regel er mindst tre-fire måneder i forvejen.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Henrik Otbo, som i dag er ved Den Europæiske Revisionsret i Luxembourg.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.