Kommune sagde nej til havmøller

Nordjysk kommune spillede "turisme-kortet" for at slippe for et af de seks havområder til kystnære havmøller.

Artiklens øverste billede
Udsigten fra fiskerlejet Lille Thorup og det sårbare kystfiskeri skulle ikke generes af en mange kilometer lang vindmøllepark kun 4 km ude i havet, mente Jammerbugt Kommune.

Først var der 15 udpegede områder, så blev det skåret ned til otte, og i den endelige forhandling blev seks danske havområder udpeget som hjemsted for nye kystnære havvindmøller frem til 2020.

Placeringen af de seks havområder blev offentliggjort onsdag, og det drejer sig om to områder i Vesterhavet, et ved Sæby, et i Sejerøbugten, et i Smålandsfarvandet samt et sydvest for Bornholm.

Flere af havområderne blev sorteret fra efter indædt lokal modstand, blandt andet i Jammerbugt Kommune i Nordjylland.

Slap for to områder

Kommunen havde fået hele to havområder udpeget, men politikerne kæmpede en hård kamp for at blive sorteret fra. Det skete blandt andet ved at trække "turisme-kortet" under forhandlingerne.

"Vi har ikke noget imod at have havvindmøller på 12-15 kilometers afstand, men de her skulle jo ligge kun 4 km fra land. Og vi syntes, at vi havde gode argumenter for at slippe fri," siger borgmester Mogens Gade (V), Jammerbugt Kommune.

Blandt andet pegede de nordjyske forhandlere på, at det ene af de to forslag til havmølleparker ville betyde, at en stribe vindmøller ret tæt under land ville genere beboerne i omkring 8.500 sommerhuse i området ved Blokhus i Jammerbugten.

Tæt på uberørt fiskerleje

"Det andet forslag var placeret lige op og ned ad Lille Thorup, et unikt og uberørt fiskersamfund, hvor kystfiskeriet beskæftiger 15 fiskerbåde. Det var vi meget bekymrede for," forklarer borgmester Mogens Gade.

Kommunen havde indleveret et grundigt høringssvar, og under mødet med energiminister Martin Lidegaard slog de nordjyske forhandlere på, at kommunen i forvejen var eksemplarisk med hensyn til antallet af landmøller, og at der var nye landbaserede mølleprojekter på vej i kommunen.

"Jeg håber, vi er skrevet ud af planerne nu," siger borgmester Mogens Gade (V) fra Jammerbugt Kommune. Hans og kommunalbestyrelsens nej tak skete især af hensyn til ejerne af omkring 8.500 sommerhuse i Jammerbugt.

"Så jeg håber, at vi er skrevet ud af planerne nu," tilføjer borgmesteren, som siger, at det havde været en katastrofe med en vindmøllepark tæt inde under land i Jammerbugten.

"Vi er den kommune i Danmark, hvor turisterhvervet har størst betydning for økonomien. Over 10 procent af den erhvervsaktive befolkning er direkte beskæftiget med turisme, så det er noget der batter her hos os," forklarer Jammerbugtens førstemand.

Områder stadig i reserve

I Energistyrelsen understreger kontorchef Hanne Windemuller, at de ni områder, der blev sorteret fra i sidste ende, ikke endegyldigt er smidt i skraldespanden.

"De resterende ni områder er i princippet i spil, hvis det viser sig, at der ikke er nok der interesserer sig for de områder, som nu bliver udbudt, eller at der er andre grund til at det ikke bliver til noget. Så har vi stadig de andre at falde tilbage på," siger kontorchefen til Jyllands-Posten.

Hun forklarer, at de seks områder er udvalgt som de steder, hvor der er bedste forudsætninger for økonomisk udbygning og samtidig lokalpolitisk opbakning.

"Der er andre steder, hvor man ikke lige var klar fra kommunalpolitisk side til at skulle have vindmøller op nu," tilføjer kontorchefen.

Kalundborg fravalgte følsomt område

Vi er godt tilfredse med en kystnær havmøllepark i Sejerøbugten, siger borgmester Martin Damm (V).

I Kalundborg Kommune var borgmester Martin Damm mere end klar. Kommunen havde fået to havområder udpeget, og iden sidste blev det ene af dem udpeget.

"Vi havde to områder med til mødet med ministeren, og vi sagde, at hvis der skulle reduceres i antallet af placeringer, så havde vi det fint med at Jammerland Bugt faldt ud og vi beholdt Sejerøbugten. Jammerland Bugt er vores største sommerhusområde, og den er meget mere langstrakt og med plads til færre møller. Vi har fået det præcis som vi ville have det," siger Martin Damm til Jyllands-Posten.

Han forklarer, at man i kommunen satte sig imod placeringen i Jammerland Bugt, fordi vindmøllerne ville komme til at ligge for tæt på land.

"I det første udkast kunne man ikke se, hvor langt det lå fra kysten. Her lå de tættere på kysten end 4 km - måske nærmere 2 km. Nu er det blevet til 4 km i alle områder, og så er det jo kommet godt ud," lyder det fra borgmesteren, som ikke er bekymret for protester fra sommerhusejere i den idylliske Sejerøbugt.

Mål: Mølleparker kører i 2020

"Der vil da være nogen der kan se dem, men det er ikke lige oppe foran vinduet," siger Martin Damm.

De næste par år forløber nu med forundersøgelser og VVM-undersøgelse, hvorunder der gennemføres en høringsfase.

Senest i 2017 skal udbuddet i gang, og i 2020 skal der være opstillet i alt 500 MW kystnære havmøller i de seks områder, fremgår det af energiforliget fra marts 2012.

Har du bopæl i et af de berørte områder, og har du en mening om det kommende naboskab med mølleparkerne?

Har du andre erfaringer med naboskab med vindmøller?

Deltag i debatten

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.