Lidt for effektiv sms udløste storalarm

Medarbejder betjente funklende nyt varslingssystem mod skoleskyderier forkert.

"Advarsel skoleskyderi på adressen. Barrikad r doer a hold dig fra vinduer a åben kun ved kendt stemme a flgt alene og kun hvis det er sikkert."

Sådan lød det tirsdag morgen i en sms, der blev sendt til samtlige ansatte og elever på Erhvervsuddannelsescenter Syds (EUC syd) afdeling i Aabenraa.

Også Syd- og Sønderjyllands Politi blev alarmeret, og her blev der slået storalarm ved meldingen om, at en person havde skudt på skolen.

Tre års læring på en formiddag

Alt disponibelt mandskab i nærheden blev sendt til skolens adresse på Stegholt i Aabenraa, hvor betjentene i skudsikre veste blev mødt af overraskede ansatte og elever.

Vi fik lige draget tre års læring på en formiddag, men vi havde bestemt ikke ønsket, at det skulle ske på denne måde

Finn Rasmussen, bygnings- og arbejdsmiljøchef på EUC Syd

For alarmen, der var udsendt til alle ansatte og elever gennem skolens splinternye sms-modul på intranettet, var nemlig falsk. Faktisk var modulet først taget i brug så sent som i går, og tirsdagens storalarm blev dermed en uventet generalprøve.

"Vi fik lige draget tre års læring på en formiddag, men vi havde bestemt ikke ønsket, at det skulle ske på denne måde," siger Finn Rasmussen, bygnings- og arbejdsmiljøchef på EUC Syd, til Jyllands-Posten.

10 minutter i alarmland

Også han fik tilsendt kæde-sms'en, men 10 minutter senere havde han fået opklaret, at der var sket en menneskelig fejl. Straks blev der udsendt en ny kæde-sms, der afblæste alarmen, men i mellemtiden havde en anden videresendt den første besked til politiet, og så gik alarmen.

"Så nu blev det en test på, om systemet virker, og det gør det. Det blev også en test på, hvordan vi håndterer det, når sådan en forkert besked ryger ud. Vi skal have en procedure sammen med politiet, når det er en falsk alarm. For politiet kører jo alligevel, selvom vi afmelder alarmen," forklarer Finn Rasmussen.

Synderen viste sig at være en medarbejder, der tirsdag morgen ville tilmelde sig sms-modulet med sin telefon. I stedet kom vedkommende til at gå ind i den "skarpe" del af systemet og fik sendt en kæde-sms afsted.

Sms uden danske vokaler

"Hovsa"-generalprøven har afsløret flere utætheder i systemet. Blandt andet ankom sms'en mange steder uden æ, ø og å, hvilket kan svække troværdigheden hos modtageren, siger Finn Rasmussen.

"Vi er meget glade for dette modul, men vi skal lige have det tilpasset - blandt andet den forkerte stavemåde," siger Finn Rasmussen og tilføjer, at skolen nu vil tage en evaluering af den falske alarm sammen med politiet.

Syd- og Sønderjyllands Politi bekræfter, at alt disponibelt mandskab blev sendt afsted til EUC syd i Aabenraa.

Politiet: Uheldigt

"Vi havde masser af biler derude," siger Knud Reinholdt, leder af lokalpolitiet i Aabenraa, til Jyllands-Posten.

"Vi sendte alt det mandskab, vi havde til rådighed, og selvfølgelig er det uheldigt, at det her kan ske," siger Helle Lundberg fra Syd- og Sønderjyllands Politis kommunikationsenhed

Erhvervsuddannelsescenter Syd (EUC Syd) er Sønderjyllands største uddannelsesinstitution med over 100.000 kvm under tag fordelt på adresser i Aabenraa, Tønder, Haderslev og Sønderborg.

EUC Syd har 410 medarbejdere og 2.600 årselever, svarende til flere end 25.000 enkeltpersoner.

Tv-indslag og foto stammer fra localeyes.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.