PET hjalp med at finde topterrorist på USA’s dødsliste

En tidligere agent står i dag frem og fortæller, at Politiets Efterretningstjeneste, PET, har deltaget i planer om at lokalisere og dræbe Al Qaida-lederen Anwar al-Awlaki.

Artiklens øverste billede
Fra 2006 til 2011 rejste Morten Storm for PET, der samtidig gav oplysninger fra Morten Storm videre til den amerikanske efterretningstjeneste CIA.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, var sidste år direkte involveret i jagten på en af verdens mest efterstræbte terrorledere, Anwar al-Awlaki, før han blev dræbt under et droneangreb udført af USA den 30. september 2011 i Yemen.

PET havde sammen med CIA fået placeret en agent, danskeren Morten Storm, så tæt på Awlaki, at det var muligt at opspore Al Qaida-lederen i det sydlige Yemen.

Morten Storm, som søndag står frem i Morgenavisen Jyllands-Posten, siger om planen:

»Jeg kunne hjælpe CIA og PET til at spore Anwar, så amerikanerne kunne sende en drone efter ham. Det var hele planen, som var lavet af CIA og PET.«

Den højeste rolle

Storm havde i begyndelsen af september i fjor skabt kontakt til Al Qaida-lederen via sendebude, der bragte USB-stik med beskeder frem og tilbage mellem de to. Kort tid efter at et sendebud havde hentet et USB-stik fra Storm, blev Awlaki sporet og dræbt ved det amerikanske droneangreb, der var beordret af præsident Barack Obama.

Jyllands-Posten er i besiddelse af en lydoptagelse optaget den 7. oktober i fjor på Hotel Marienlyst i Helsingør. Her omtaler en CIA-agent, der kaldte sig "Michael", Awlaki-operationen som en fælles mission for PET og CIA og siger til Morten Storm:

»Vi havde vores team, vi havde et helt projekt i gang – og i det spillede du den højeste rolle.«

Kendt i Det Hvide Hus

CIA-agenten tilføjer, at Morten Storms bidrag var så vigtigt, at hans person var kendt i Det Hvide Hus.

»Præsidenten for Amerikas Forenede Stater kender dig,« lyder det på lydoptagelsen.

Imidlertid siger CIA-agenten, at det ikke var den fælles mission mellem PET, CIA og Storm, der konkret førte til drabet på Awlaki, men en parallel og samtidig CIA-aktion.

I en anden lydfil, der er optaget mellem Morten Storm og hans kontaktperson i PET, der går under dæknavnet "Olde", diskuterer de bl.a. Awlaki-missionen. Optagelsen er fra juli 2012:

Storm: "...det, som jeg irriterer mig over, er den måde I behandlede mig på sidste år med Anwar."

"Olde": "Jo, jo. Men det er så det, man forsøger at gøre op for nu, ikke også?."

Medvirken til drab

Sagen rejser alvorlige spørgsmål om PET's skjulte aktiviteter i krigen mod terror samt manglende demokratisk kontrol med tjenesten, mener Gorm Toftegaard Nielsen, professor i strafferet på Aarhus Universitet.

"Hvis det er sandt, at PET har hyret en agent og arbejder sammen med ham for at dræbe al-Awlaki, foreligger der efter dansk ret helt klart et forsøg på medvirken til drab," siger Gorm Toftegaard Nielsen

Jens Elo Rytter, professor i forfatningsret på Københavns Universitet, mener ligeledes, at PET har et problem i forhold til dansk ret.

"Ingen dansk myndighed har beføjelse til at planlægge eller deltage i overlagte drab, medmindre der foreligger en krig eller anden væbnet konflikt. Adgangen til at dræbe under væbnet konflikt reguleres af folkerettens regler," siger han.

Berettiget dødelig magt

Anders Henriksen, lektor i folkeret på Københavns Universitet, mener derimod, at PET-aktionen er lovlig efter folkerettens regler om væbnet konflikt. Han - og Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet - mener, at USA lovligt kunne dræbe al-Awlaki, fordi denne deltog i en væbnet konflikt.

"Det må efter min opfattelse i teorien også betyde, at Danmark efter omstændighederne kan være berettiget til at bruge dødelig magt mod et medlem af Al Qaida, der befinder sig uden for Afghanistan, såsom i Yemen, hvis denne person spiller en aktiv rolle i kampene i Afghanistan," siger Anders Henriksen.

Justitsminister Morten Bødskov (S) ville lørdag ikke kommentere sagen, men henviste til PET. 

Chefen for PET, Jakob Scharf, skriver i et svar til Jyllands-Posten, at PET »ikke har bidraget i forbindelse med den militæroperation, der førte til drabet på al-Awlaki i Yemen.«

Ingen kommentar fra PET

PET vil imidlertid ikke kommentere Storms oplysninger om, at tjenesten deltog aktivt i lokaliseringen af Awlaki, før han blev dræbt.

"Af hensyn til PET's operative arbejde hverken kan eller vil PET offentligt bekræfte, hvorvidt konkrete personer har været anvendt som kilder af PET, ligesom PET er afskåret fra offentligt at videregive oplysninger om konkrete kildeoperationer," skriver Jakob Scharf.

Læs hele historien i Premium:

 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.