Portræt: Den amerikanske terrorist

Da den amerikansk-fødte Anwar al-Awlaki den 30. september 2011 blev dræbt ved et droneangreb i Yemen, kaldte USA's præsident det et kæmpeslag mod terrororganisationen Al Qaida.

Artiklens øverste billede
Anwar al-Awlaki blev dræbt ved et droneangreb i Yemen den 30. september 2011.

Udover at den spinkle mand med de runde briller og det sorte fuldskæg trods flere forsøg havde vist sig særdeles svær at lokalisere og ramme, indtil Hellfire-missilet slog ned i hans bilkonvoj ca. 140 km. nordøst for Yemens hovedstad Sana, blev han også betegnet som livsfarlig for Vesten.

Det var der flere årsager til.

Via sin Facebook-profil, sin hjemmeside, sine blogs, internetmagasinet Inspire og sine mange videoer, der blev distribueret med budskaber om voldelig jihad til unge i den vestlige verden, i et sprog, som de unge taler, var han Anwar al-Awlaki ekstremt farlig.

Inspirator for unge

Han fungerede som en inspirator for de militante unge, og det var efterretningstjenesternes frygt, at det ville føre til aktioner begået af soloterrorister.

En terrorform, der er forholdsvis svær for myndighederne at opdage, fordi en enkelt mand kan planlægge og begå terrorhandlingerne uden større planlægning og uden varsel.

Desuden var den 41-årige terrorist ifølge den amerikanske regering blevet operationel leder for de eksterne operationer hos det såkaldte AQAP, Al Qaida Arabian Peninsula eller Al Qaida på den arabiske halvø, hvilket i praksis vil sige Yemen.

Stor trussel

Endelig var Anwar al-Awlakis betydning i AQAP vokset samtidig med, at den yemenitiske terrororganisation i vestlige øjne var blevet den formentlig største trussel mod Vesten – større end selv Al Qaida-ledelsen i Pakistan, som den dræbte terrorleder Osama bin Laden tilhørte.

Anwar al-Awlaki blev født i 1971 i den amerikanske stat New Mexico. Hans forældre var fra Yemen, men opholdt sig i USA, hvor faderen Nasser al-Awlaki studerede landbrug.

I teenageårene studerede Anwar al-Awlaki islam i en tid, da hellige krigere, såkaldte mujahideens, kæmpede mod Sovjetunionen i Afghanistan. Som ung flyttede han tilbage til USA for at læse til civilingeniør på Colorado State University og siden en læreruddannelse på San Diego State.

Imam i Fort Collins

Han blev imam i en moske i Fort Collins i Colorado, inden han i 1996 flyttede retur til San Diego, hvor han blev leder af byens Masjid Ar-Ribat al-Islami moské. Det var i årene i San Diego, at Anwar al-Awlaki for første gang markerede sig som en mand, der havde tætte relationer til militante terrorister. Således havde han i San Diego-årene besøg af både Ziyad Khaleel, en kendt Al Qaida-figur, der var assistent for Sheikh Omar Abdel Rahman, manden der sidder på livstid i USA for det første terrorangreb mod World Trade Center i 1993.

Anwar al-Awlaki blev født i 1971 i den amerikanske stat New Mexico.

Men blandt gæsterne i San Diego-moskéen var også Khalid al-Midhar og Nawaf al-Hazmi, der siden endte deres liv som nogle af de flykaprere, der fløj ind i World Trade Center den 11. september 2001.

I 2001 flyttede Anwar al-Awlaki til Virginia på Østkysten af USA, hvor han igen havde besøg af flere af de personer, der deltog i 11. september-angrebene.

Omfattende angreb

Den amerikanske 11. september-kommission afhørte da også efterfølgende Anwar al-Awlaki. Selv om der var mistanke om, at han havde hjulpet selvmordsterroristerne med praktiske gøremål, så blev det aldrig bevist, at han kendte planerne om det mest omfattende terrorangreb på vestlig grund nogen sinde.

Efter afhøringerne forlod Anwar al-Awlaki sit andet hjemland. Først tilbragte han nogle måneder i London, hvor han prædikede radikal islam for unge, inden han i 2004 vendte tilbage til Shabwa-provinsen i Yemen.

I Yemen var myndighederne i stigende grad opmærksom på den unge prædikant, og i 2006 blev han anholdt og fængslet, sigtet for at ville bortføre en amerikansk attaché. Under sit halvandet år lange fængselsophold blev Anwar al-Awlaki flere gange forsøgt udspurgt af FBI, der søgte oplysninger om international terrorisme.

Mere radikal i fængsel

Men tilsyneladende gjorde fængselsopholdet ham endnu mere radikal.

Efter løsladelsen i 2007 begyndte han at sende flere og flere internetprædikener ud i cyberspace, der opfordrede til voldelig kamp og terror mod vestlige mål. Det var også i årene fra 2007 og frem til hans død, at han sammen med en anden amerikansk statsborger, Samir Khan, opfandt internetmagasinet Inspire, der i layout ligner ethvert andet ungdomsblad, man kan købe i danske kiosker, men som indeholdt artikler som "Hvordan du konstruerer en bombe i din mors køkken".

 I årene efter Anwar al-Awlakis løsladelse var der flere terrorsager i bl.a. USA, Canada og Storbritannien, der på den ene eller anden måde relaterede sig til den amerikansk-fødte terrorprædikant.

Der var f.eks. Umar Farouk Abdulmutallab, nigerianeren, der forgæves forsøgte at detonere en bombe han havde i underbukserne i et fly nær Detroit i julen 2009. Eller major Nidal Malik Hasan, der dræbte 13 amerikanere på militærbasen Fort Hood i november 2009. Og Faisal Shahzad, der ville sprænge en bombe på Times Square i New York i 2010. Alle var inspireret eller var i kontakt med Anwar al-Awlaki før deres terrorangreb eller forsøg på samme.

Forgæves forsøg

På det tidspunkt var Anwar al-Awlaki mere eller mindre forsvundet fra de vestlige efterretningstjenesters radarer. To forsøg på at ramme ham, ved nytårstid 2010/2011 og igen i foråret 2011 havde været forgæves. Lige indtil et sendebud blev tilbageholdt i Sanaa og formentlig gav de oplysninger, der skulle til for lokalisere terroristen.

Efter sin død blev Anwar al-Awlaki hyldet på militante og salafistiske hjemmesider flere steder i verden – også på danske, salafistiske hjemmesider er der hyldest til manden. Og blandt unge terrorspirer er han formentlig fortsat en helt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.