Havet kan stige 1,6 m
Klimaet i Grønland er så ekstremt, at forskere frygter 1,6 m højere vandstand i havet.
Ikke siden 1946 er der smeltet så meget af isen i Grønland som i år. 97 pct. af indlandsisen var i juli ramt af tøvejr.
Samtidig er også Antarktis begyndt at smelte, ligesom stort set alle klodens gletsjere skrumper.
Førende klimaforskere mener, at afsmeltningen er så dramatisk, at vandstanden i verdenshavene kan stige helt op mod 1,6 m inden år 2100. Enkelte frygter endnu mere.
Danmarks førende iskerneforsker, professor Dorthe Dahl-Jensen fra Is og Klima ved Københavns Universitet, mener, at klodens klima er på en faretruende kurs:
Så hurtigt smelter indlandsisen
»Det er helt vildt«
»Det er helt vildt, hvad vi har set i Grønland. Det tyder på en stigning i verdenshavene på mellem 0,9 og 1,6 m i løbet af de næste 100 år,« mener hun.
»Da vi for to år siden fremlagde vores bud på den mulige stigning i vandstanden, mente mange, at vi overdrev. Nu mener flere og flere, at det lyder rigtigt.«
Én af dem er Eric Rignot, professor og glaciolog hos det amerikanske forskningscenter Nasa:
»Udviklingen de seneste 20 år viser, at vi har kurs mod en stigning i vandstanden på 1 m eller mere. Det er muligt, at den udvikling ikke vil fortsætte, men det er altså den kurs, vi har lige nu.«
Edward Hanna fra University of Sheffield i Storbritannien peger på, at temperaturen i Grønland allerede er steget med to-tre grader, og at den kan stige med yderligere op til 10 grader de kommende knap 100 år.
»Derfor er det ikke utænkeligt, at det vil gå, som Dorthe Dahl-Jensen siger.«
Forskningsleder og én af hovedforfatterne på den næste IPCC-rapport, Jens Hesselbjerg Christensen fra DMI, er bekymret.
»Vi kan ikke længere udelukke det værst tænkelige. Mere og mere tyder på endnu voldsommere konsekvenser af klimaforandringerne end beskrevet i den seneste rapport fra IPCC,« lyder det.
5 m i 2300
Professor Stefan Rahmstorf fra Potsdam Institute for Climate Impact Research i Tyskland har forudset en stigning på op til knap 2 m inden 2100 og 5 m i 2300.
Hvis verdenshavene stiger med 1 m eller mere, vil millioner af mennesker i Bangladesh, Egypten, Holland og USA være tvunget til at flytte.
Byer som New York, Shanghai, Amsterdam og dele af København vil være under vand.
Temperaturen i dele af Grønland har i sommer været fire grader over det normale.
Det er tredje år i træk med hedebølge.
Så hurtigt smelter indlandsisen
Hele lande kan drukne. Læs mere i Morgenavisen Jyllands-Posten om klimaforskernes fremtidsprognoser.
Få digital adgang til artiklerne. Find det abonnement, der passer dig bedst. Klik her
Tre år i træk med hedebølge i Grønland har fået klimaforskere til at finde nogle af de mest dramatiske prognoser frem. Tror du på forudsigelserne om en betydliget højere vandstand i havet?