Annonce
Indland

Havet kan stige 1,6 m

Klimaet i Grønland er så ekstremt, at forskere frygter 1,6 m højere vandstand i havet.

Den røde farve viser begyndende smeltevandsdannelse på Grønlands iskappe i perioden mellem d. 8. juli og d. 12. juli i år. Foto: AP/NASA

Ikke siden 1946 er der smeltet så meget af isen i Grønland som i år. 97 pct. af indlandsisen var i juli ramt af tøvejr.

Samtidig er også Antarktis begyndt at smelte, ligesom stort set alle klodens gletsjere skrumper.

Førende klimaforskere mener, at afsmeltningen er så dramatisk, at vandstanden i verdenshavene kan stige helt op mod 1,6 m inden år 2100. Enkelte frygter endnu mere.

Danmarks førende iskerneforsker, professor Dorthe Dahl-Jensen fra Is og Klima ved Københavns Universitet, mener, at klodens klima er på en faretruende kurs:

»Det er helt vildt«

»Det er helt vildt, hvad vi har set i Grønland. Det tyder på en stigning i verdenshavene på mellem 0,9 og 1,6 m i løbet af de næste 100 år,« mener hun.

»Da vi for to år siden fremlagde vores bud på den mulige stigning i vandstanden, mente mange, at vi overdrev. Nu mener flere og flere, at det lyder rigtigt.«

Én af dem er Eric Rignot, professor og glaciolog hos det amerikanske forskningscenter Nasa:

»Udviklingen de seneste 20 år viser, at vi har kurs mod en stigning i vandstanden på 1 m eller mere. Det er muligt, at den udvikling ikke vil fortsætte, men det er altså den kurs, vi har lige nu.«

Edward Hanna fra University of Sheffield i Storbritannien peger på, at temperaturen i Grønland allerede er steget med to-tre grader, og at den kan stige med yderligere op til 10 grader de kommende knap 100 år.

»Derfor er det ikke utænkeligt, at det vil gå, som Dorthe Dahl-Jensen siger.«

Forskningsleder og én af hovedforfatterne på den næste IPCC-rapport, Jens Hesselbjerg Christensen fra DMI, er bekymret.

»Vi kan ikke længere udelukke det værst tænkelige. Mere og mere tyder på endnu voldsommere konsekvenser af klimaforandringerne end beskrevet i den seneste rapport fra IPCC,« lyder det.

5 m i 2300

Professor Stefan Rahmstorf fra Potsdam Institute for Climate Impact Research i Tyskland har forudset en stigning på op til knap 2 m inden 2100 og 5 m i 2300.

Hvis verdenshavene stiger med 1 m eller mere, vil millioner af mennesker i Bangladesh, Egypten, Holland og USA være tvunget til at flytte.

Byer som New York, Shanghai, Amsterdam og dele af København vil være under vand.

Temperaturen i dele af Grønland har i sommer været fire grader over det normale.

Det er tredje år i træk med hedebølge.

Hele lande kan drukne. Læs mere i Morgenavisen Jyllands-Posten om klimaforskernes fremtidsprognoser.

Få digital adgang til artiklerne. Find det abonnement, der passer dig bedst. Klik her

Tre år i træk med hedebølge i Grønland har fået klimaforskere til at finde nogle af de mest dramatiske prognoser frem. Tror du på forudsigelserne om en betydliget højere vandstand i havet?

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Kan sygdom kureres med symbolpolitik?

Ayhan Al Kole
Sundhedspersonale bør værne om patienten og politikerne om integrationsproblemerne.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her