Præster vil samle ind til muslimsk moske

Flere danske præster er klar til indsamling for en stormoske i København.

Flere danske præster står klar til at hjælpe med indsamling af penge og moralsk og praktisk støtte, så muslimerne kan få en stormoske i København. Det sker for at gyde olie på vandene i den ophedede debat om Muhammed-tegningerne.

Forslaget om at organisere en større indsamling til en stormoske i København blev i går lanceret af dagbladet Politikens tidligere chefredaktør og Mellemøsten-korrespondent Herbert Pundik. Han mener, at private danske fonde, muslimske foreninger og virksomheder bør gå sammen i et netværk for at finde penge og en egnet grund til en moske. Københavns domprovst og biskoppens stedfortræder, Anders Gadegaard, ser gerne, at folkekirken også hjælper til.

»Når konflikten mellem etniske danskere og muslimske nydanskere spidser til på grund af sagen med tegningerne, er der brug for forsoning og nye initiativer. Hvis der bliver lavet et organiseret netværk med det formål at oprette en moske, mener jeg, at folkekirken skal sende sine repræsentanter. Folkekirken har selv et netværk, der gør, at man hurtigt kan samle penge ind ved f.eks. søndagsgudstjenester og via menigheder. Det gør vi i forbindelse med f.eks. naturkatastrofer, og det kan vi også gøre for at finde penge til en moske,« siger domprovst Anders Gadegaard, der dog understreger, at det ikke er hans opgave at tage initiativ til et netværk, og at det forudsætter, at de forskellige muslimske religiøse retninger finder fælles fodslag i sagen.

Ivan Larsen, præst i Sankt Stefans Kirke på Nørrebro, vil også gerne medvirke til at samle ind til en muslimsk moske.

»De små kirkelige foreninger ude i menighederne kan f.eks. bidrage med et beløb. Desuden kan man samle ind ved f.eks. at stemme dørklokker og generelt opfordre folk til at yde et bidrag ved gudstjenester. Ligesom når man samler ind til Folkekirkens Nødhjælp og Kræftens Bekæmpelse,« siger Ivan Larsen.

I Risberg Kirke i Hvidovre er sognepræst Peter Friis-Nielsen også tilhænger af ideen. Han foreslår, at man kan samle ind i forbindelse med fællesgudstjenester for både muslimer og kristne.

Præst Per Ramsdal, Brorsons Kirke på Nørrebro, er klar til at samle penge ind blandt sine kirkegængere, hvis der kommer et konkret initiativ til en moske i København.

»Vi har religionsfrihed i Danmark, og det er lidt af en skændsel, at muslimer er nødt til at dyrke deres religion i baggårde, nedlagte fabriksbygninger og lejligheder og ikke må skilte med, at der er en moske, eller indkalde til bøn, mens vi gerne må bimle med kirkeklokkerne morgen, middag og aften,« siger Per Ramsdal.

Lissi Rasmussen, stiftspræst for de etniske minoriteter i Københavns Stift, mener også, at det er en kristen pligt at kæmpe for, at andre religiøse minoriteter kan udøve deres religion.

»Derfor støtter jeg også, at man hjælper til med indsamling. Jeg er dog i tvivl om, hvorvidt tiden er moden nu. Jeg frygter, at den yderste højrefløj netop i denne tid vil udnytte situationen til at sige, at kirken giver efter for islam i stedet for at tage sig af sine egne medlemmer. Det kan skabe mere polarisering,« siger Lissi Rasmussen.

Talsmand og cand.polit. Zubair Butt Hussain fra foreningen Muslimer i Dialog mener, at der er stort behov for en moske i København. Det vil både få muslimer til at føle sig velkomne og skabe positiv synlighed i ind- og udland. Zubair Butt Hussain synes dog ikke, at tidspunktet er det rigtige for en "folkegave" til de danske muslimer.

»En eventuel sammenkædning mellem Muhammed-tegningerne og den aktuelle situation og moskeen kan blive opfattet som en bodsgave af nogle muslimer, lige som nogle politikere kan opfatte moskeen som et knæfald for muslimer,« siger han. Zubair Butt Hussain mener, at initiativtagerne bør nedsætte en komité, der på forhånd afklarer de mange facetter og spørgsmål omkring byggeriet af en moske.

»Hvordan skal den daglige drift af en moske finansieres? Hvor skal imamen komme fra? Skal han importeres fra udlandet, eller er det en kvalificeret imam herhjemme, og hvem skal det i givet fald være? Der er behov for at lave nogle indledende knæbøjninger, inden man søsætter projektet. Det er ikke nok bare at komme med pengene til en moske,« siger Zubair Butt Hussain, der også peger på, at det ikke er muligt for alle trosretninger inden for islam at være i samme moske.

Folketingsmedlem Søren Krarup (DF) er rasende over præsternes udmelding.

»Det er dybt ukristeligt og en stor kapitulation over for islam. Præsterne er forpligtede til at undsige islam og forkynde kristendommen. Dette er selvmorderisk,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.