Lavere løn til rygere lovligt

Regeringen blåstempler lavere løn til rygere. Socialdemokratiet finder det grotesk og frygter, at det kan føre til forskelsbehandling af andre befolkningsgrupper som f.eks. kvinder og københavnere.

Det er helt i orden at betale lavere løn til rygere.

Det fastslår beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) efter beskrivelser af virksomheder, hvor rygere får lavere løn end deres ikke-rygende kollegaer. Eksempelvis får man på Jumbo Stilladser i Kolding 500 kr. mere om måneden, hvis man kvitter tobakken. Virksomheden begrunder beslutningen med, at rygere har flere sygedage.

I et svar til Folketinget forklarer beskæftigelsesministeren, at forskelsbehandling grundet rygning slet ikke eksisterer i lovgivningen.

»Man kan alene tale om alvorlig forskelsbehandling med hensyn til løn, hvis denne knytter sig til et af de kriterier, der er nævnt i enten ligebehandlingsloven eller forskelsbehandlingsloven. Det er der ikke tale om her,« skriver ministeren.

Det er tidligere erhvervsminister og nuværende folketingsmedlem Ole Stavad (S), der har rejst sagen over for regeringen.

»Det er vildt grotesk. Det betyder, at man også kunne give lavere løn til kvinder, der mig bekendt har flere sygedage end mænd. Eller hvad med københavnere, der skal have færre penge end jyder. Det er helt principielt forkert,« siger Ole Stavad, der selv er ryger.

»Men dette handler slet ikke om rygning, men om forskelsbehandling - blot fordi man tilhører en bestemt gruppe. Det ville have vidtrækkende konsekvenser, der strider mod grundholdningen i vores samfund,« siger Stavad, der nu vil forfølge sagen yderligere over for regeringen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen