Alarm over gigtmiddel afblæst

Ny forskning har overbevist Lægemiddelstyrelsen om, at der ikke er grund til at frygte, at glucosamin kan føre til forhøjet indhold af kolesterol i blodet.

Sundhedsmyndighederne har afblæst alarmen over det populære gigtmiddel glucosamin, som 176.000 danskere med slidgigt fik recept på i 2004. Og foreløbig har man også skrinlagt et større planlagt forskningsprojekt, hvor både producenter og uafhængige forskere skulle undersøge risikoen for, at glucosamin fører til forhøjet kolesterolindhold i blodet med dertil hørende helbredsrisiko.

Ny forskning fra Belgien har imidlertid overbevist Lægemiddelstyrelsen om, at der ikke er grund til at frygte, at gigtmidlet kan føre til forhøjet indhold af kolesterol i blodet. 212 patienter med slidgigt i knæene blev undersøgt, og man så ingen forskel i udviklingen af kolesterolindholdet i blodet i gruppen, der fik glucosamin, sammenlignet med den gruppe, der fik placebo - tabletter uden virksomt stof.

I slutningen af 2004 fik Lægemiddelstyrelsen mistanke om, at der kunne være en sammenhæng mellem glucosamin og forhøjet kolesterol og udsendte en advarsel om, at patienter skulle have målt deres kolesteroltal, før de fik behandlingen.

Advarslen fik forbruget af glucosamin til at falde omkring 20 pct., oplyser Lægemiddelstyrelsen.

»Men nu må vi sige, at vi tillægger den belgiske forskning så megen vægt, at vi afblæser alarmen. Der er ikke grund til at tro, at glucosamin generelt fører til forhøjet kolesterolindhold i blodet. Men patienter, der har kendte risikofaktorer for hjerte- karsygdomme, bør fortsat få kontrolleret deres kolesteroltal, før de får glucosamin,« siger chefkonsulent Karsten Jørgensen fra Lægemiddelstyrelsen.

christian.thye@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen