Dansk lejr med tragisk klang

Med navnet Camp Viking brød forsvaret en gammel tradition. Så dukkede SS-tegn op i lejren. Og de fleste danske SS-ere tjente panserdivision Wiking.

Kabul

Da det danske kontingent i den internationale sikkerhedsstyrke i Kabul skulle indrette sig på en stenet plet blandt næsten 20 gange så mange tyske soldater, måtte den danske kommandant, oberstløjtnant Lasse Harkjær bryde med en gammel tradition.

Han kunne ikke som tidligere chefer, der kaldte deres lejre for Bifrost og Valhalla, finde et navn fra den nordiske mytologi til lejren i Kabul.

»I en periode i Tysklands historie blev den nordiske mytologi misbrugt,« sagde han ved Jyllands-Postens første besøg i lejren og henviste uden ord til nazi-tidens Tyskland. »Da vi skulle bo sammen med tyskerne, valgte vi et andet navn.«

Valget faldt på Camp Viking.

Det lød neutralt. Og det var før, der dukkede SS-tegn op i lejren.

Dødsulykke

Men hurtigt fik navnet Camp Viking en tragisk klang. Den 6. marts blev tre danske minører dræbt og tre kvæstet af et gammelt russisk SA-3 missil, fordi sikkerhedsreglerne ifølge det oplyste ikke var overholdt.

Alt for mange var ifølge tyske rapporter samlet om missilet på sprængningspladsen på den anden side af vejen til Jalalabad, som Camp Viking støder op til.

I dag markerer en sten det sted, hvor de tre danskere og to tyskere mistede livet.

Efter en kort pause op til ofrenes begravelse, genoptog danskerne deres vigtigste opgave i den internationale sikkerhedsstyrke, ISAF.

De rydder miner og andre sprængladninger.

Men de gør det også i områder, hvor den civile danske organisation DDG - Danish Demining Group - sørger for at uddanne afghanere til samme arbejde.

Danskerne i Camp Viking skal ikke i kamp.

»Vi ved, at der er jægere og frømænd i området. Dem har vi ingen kontakt til,« siger oberstløjtnant Harkjær om de danske elitestyrker på Bagram-basen nord for Kabul.

»Vi har to forskellige opgaver. De skal være med til at nedkæmpe Al Qaida. Vi skal være fredsbevarende.«

Lasse Harkjær er chef for den del af den internationale styrkes opgaver, der går under navnet CIMIC.

Opgaverne

Soldaterne skal blandt renovere nogle få af Kabuls mange skoler for, at byens indbyggere kan mærke, at der sker fremskridt efter Taleban-regimets fald og den midlertidige regeringstiltræden.

Det civilt-militære samarbejde indebærer blandt andet, at danske officerer har ansvaret for, at skolernes overfyldte toiletter bliver muget ud.

Menige soldater, som skatteydere i de deltagende lande betaler millioner for at have udstationeret, optræder som ufaglærte håndværkere og udfører opgaver, der ville indbringe afghanske arbejdere under 10 kroner om dagen.

Dårlig vittighed?

Så en dag dukkede SS-tegnet - oprindeligt Thors tordenkiler - op i lejren. Skåret ud i træ og brugt som skilt mellem to telte med en gang imellem.

"Forsyner Passagen" hedder gangen. Formentlig en dårlig vittighed, men oberstløjtnant Lasse Harkjær lod det hænge lige over for sin teltåbning.

Ned langs hans telt går "Kommandovejen".

Igen fik Camp Vikings navn en særlig klang.

Af de 6000 danskere, der under Anden Verdenskrig meldte sig under et andet nordisk tegn - hagekorset - for at gøre krigstjeneste for Hitler, blev langt de fleste indrulleret i "SS-Panzerdivision Wiking".

erik.thomle@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen