Ingen kontrol med behandling af kriminelle udviklingshæmmede

Det er amternes opgave at sørge for, at kriminelle udviklingshæmmede får den nødvendige hjælp og støtte, så de ikke begår nye forbrydelser. Men ingen central myndighed har nogensinde kontrolleret, om amterne lever op til deres ansvar, skriver Information tirsdag.

Intet ministerium har haft et samlet overblik over området, siden det for 22 år siden blev flyttet fra Socialministeriet til amterne. Derfor er der heller ikke nogen, der ved, om de 80 millioner kroner, som amterne hvert år bruger på behandling af kriminelle udviklingshæmmede, overhovedet nytter.

Ministerierne ved heller ikke, hvor mange kriminelle udviklingshæmmede der er, og kan derfor heller ikke give nogen forklaring på, hvorfor tallet ifølge Informations undersøgelser er steget. En rundringning til amterne viser, at der i dag er 196 udviklingshæmmede, der har fået en dom, mod 100 i 1980.

Udviklingshæmmede kommer ikke i fængsel, når de begår en forbrydelse. I stedet skal amterne give dem hjælp og støtte, så de ikke begår ny kriminalitet. Men hjælpen og støtten er meget forskellig fra amt til amt.

- Det betyder, at nogle udviklingshæmmede ikke får den hjælp, de har brug for, siger næstformanden i Socialpædagogernes Landsforbund, Mogens Seider til bladet.

Han mener, at en central myndighed som f.eks. Socialministeriet må overvåge og styre området. Det er et synspunkt, som han deler med professor i strafferet, Knud Waaben, der er bekymret over, at de dømte udviklingshæmmede i dag er amternes ansvar.

- Når de kriminelle udviklingshæmmede er fordelt over hele landet, får hvert amt kun et begrænset erfaringsmateriale. De får ikke opbygget en ekspertise i at behandle dem, siger Knud Waaben til Information.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen