Farums økonomi i ruiner

Indenrigsministeriet har udbedt sig en række supplerende oplysninger fra Farum Kommune, inden parterne om to uger mødes igen. Blandt andet vil ministeriet gerne se nærmere dokumentation for, hvor realistiske Farums forventede indtægter på salg af jord er.

Der kommer til at gå en årrække i Farum, før der igen blive råd til at skylle efter med en Château Pétrus til 8750 kroner flasken. I hvert fald på kommunens regning. Spørgsmålet er nok snarere, om der overhovedet bliver penge til at indtage selv et så beskedent måltid, som det borgmester Peter Brixtofte, hans advokater og embedsmænd fik serveret i Indenrigsministeriet i går: Kaffe, danskvand og nogle flade spandauere.

For der hersker ikke længere den mindste tvivl om, at Farum Kommunes økonomi på ingen måder hænger sammen: Den 28. februar havde Farum - ifølge kommunens egne medbragte tal - et hul i kassen på helt præcist 596 millioner og 93.000 tusinde kroner. Det svarer rundt regnet til et års samlede skatteindtægter i kommunen. I regnestykket er end ikke medtaget de op mod en milliard kroner, som Farum risikerer at skulle deponere for byggeriet af sportsanlæggene Farum Park og Arena.

Afslørende svar

Peter Brixtofte afleverede i går kommunens svar på 17 konkrete spørgsmål, som ministeriet har stillet i forbindelse med, at Farum for nylig er blevet sat under administration. Ud af svarene kan man se, hvordan økonomien i kommunen har udviklet sig dag for dag siden 1. januar 1999 og frem til i dag.

Pengeforbruget til blandt meget andet pensionistrejser, gratis computere til skolebørn og udgifter til ejendomme, som kommunen har solgt og lejet tilbage igen, har simpelthen været enormt: På tre år er sorte tal over hele linien forvandlet til ildrøde. Undervejs har kommunen været nødt til at optage lån på i alt 450 millioner kroner, som der endnu ikke afdrages på.

Efter et to og halv times møde i Indenrigsministeriet forsøgte Peter Brixtofte ikke desto mindre at bevare optimismen. Han fastholder, at kommunens økonomi grundlæggende er "meget sund". Havde Farum været en privat virksomhed - der måtte medregne forventede indtægter ved salg af fast ejendom i sin økonomi - ville "investorerne stå i kø", hævder borgmesteren.

Peter Brixtofte erkender dog, at regnestykket står og falder med, at Farum inden for ganske kort tid får solgt grunde for i alt 700 millioner kroner. Foreløbig har kommunen dog ikke set en krone, og derfor har Farum brug for en dispensation fra ministeriet, indtil pengene - forhåbentlig - begynder at rulle ind om to til tre år.

»Det usikre er, hvor hurtigt salgsindtægter kommer ind. Vi skal bygge 1600 nye boliger med 4000 ny indbyggere. Så det er et stort projekt. Men jeg håber og tror, at vi kan få solgt det hele inden for en måned. Der er kommet flere tilbud,« siger Peter Brixtofte, der ikke tror, at de seneste ugers dårlige omtale af Farums økonomi vil presse prisen på jorden ned.

Driftsudgifter ned

Under alle omstændigheder bliver der behov for at skære i Farums driftsudgifter. Borgmesteren regner med, at ti procent - svarende til 60 millioner kroner - kan blive være nødvendigt. Hvor der konkret skal spares, vil Peter Brixtofte ikke oplyse, men han håber, at pensionistrejserne går fri. Han udelukker heller ikke skattestigninger i Farum.

Indenrigsministeriet har udbedt sig en række supplerende oplysninger, inden parterne om to uger mødes igen. Blandt andet vil ministeriet gerne se nærmere dokumentation for, hvor realistiske Farums forventede indtægter på salg af jord er.

Afdelingschef Thorkil Juul og hans underordnede fra Indenrigsministeriet vil nu studere tallene fra kommunen. Han tør ikke give et bud på, om en økonomisk genopretning af Farum kommer til at tage fem, ti eller 15 år. Endnu en ubehagelig overraskelse er kommet frem inden for de seneste døgn: Kommunen har i hemmelighed brugt små 100 millioner kroner fra de deponerede midler, som ikke må røres.

»Det er i strid med reglerne, og vil gøre opgaven med at genoprette Farum så meget desto større,« siger Thorkil Juul.

Farum har udsigt til at skulle betale en stribe udgifter. Alene i år skal kommunen finde omkring 180 millioner kroner - som den ikke har - til udgifter på ejendomme, som er solgt og lejet tilbage.

Hans.Davidsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.