Dræbte soldater mindet på kasernerne i Farum og Skive

Både på Skive og Farum kaserner mindedes man torsdag formiddag de tre danske soldater, der onsdag blev dræbt ved en eksplosionsulykke i Afghanistan.

Tre andre soldater blev såret ved ulykken, heraf en alvorligt.Fem danske og tyske soldater blev såret under ulykken. Her bliver en af dem båret ud fra en transport-flyver i Køln. Foto: AP


Soldaterne kom fra de to kaserner, hvor stemningen blandt personalet er trykket.

I Skive blev de omkring 20 ingeniørsoldater fra Prinsens Livregiment, der i øjeblikket befinder sig på kasernen, allerede fra morgenstunden samlet for at blive orienteret om ulykken og holde et minuts stilhed.

Senere mindedes hele kasernepersonalet de dræbte med endnu et minut i stilhed.
Herefter vil hele garnisonen på Skive Kaserne blive kaldt sammen for at få en orientering af kasernens chef, oberst Christian Lund.

- Det er en trist situation, og højtideligheden sammen med hele personalet er en måde at sige, at vi er sammen om det. Jeg vil sige til soldaterne, at i den udstrækning, de har brug for at tale om det, vil vi smide alt, hvad vi har i hænderne, siger Christian Lund.

Også på Farum Kaserne, hvor der udelukkende befinder sig ingeniørsoldater, ville regimentschef, oberst Per Winther, i formiddag samle personalet til en lukket ceremoni.

- Jeg vil officielt orientere dem om ulykken og det arbejde, der nu ligger foran os ved regimentet, både de formelle pligter og den støtte, vi kan yde til de pårørende til de dræbte og sårede i forbindelse med hjemkomsten og de efterfølgende bisættelser, siger Per Winther.

Navne frigivet

Forsvarskommandoen offentliggjorde torsdag formiddag navnene på de dræbte og sårede danske soldater.

De dræbte er:  • Oversergent T.K. Butzkowsky, 26 år
  • Overkonstabel B.J.N. Andersen, 26 år
  • Overkonstabel K. Carlsen, 35 år.


De tilskadekomne er:  • Overkonstabel D.U. Bro, 26 år
  • Overkonstabel K.R. Poulsen, 28 år
  • Overkonstabel J.E.R. Lassen, 36 år.

Fortsat dansk indsats

Danmark vil trods tab af menneskeliv fortsætte sit engagement i internationale militærstyrker i kampen mod terrorismen.


Det fastslår regeringen med bred politisk opbakning efter ulykken, der indtraf onsdag klokken 13.35 dansk tid i nærheden af Afghanistans hovedstad Kabul.

De dræbte var alle specialtrænede sprængstofeksperter, som var udstationeret i en international sikringsstyrke under tysk kommando. De var i færd med at uskadeliggøre to gamle missiler af sovjetisk fabrikat, da det ene af endnu uafklarede årsager eksploderede.

To sårede til Danmark - en bliver i Tyskland

Et fly med to af de tre danske soldater, der kom til skade ved sprængningsulykken onsdag i Afghanistans hovedstad, Kabul, landede torsdag ved 19-tiden i Værløse. Herfra blev de sårede overført til Rigshospitalets Traumecenter i København.

Sammen med deres sårede tyske kolleger havde danskerne taget rejsen fra Kabul via Usbekistan og lufthavnen ved Köln. Den hårdest sårede danske soldats tilstand forværredes under den lange rejse, og han blev derfor transporteret fra Köln til et militærhospital i Koblenz sammen med de fem sårede tyske soldater.

Det ventes, at kisterne med de tre dræbte soldater kommer til Danmark fredag og lørdag.

"Det er en mørk dag i forsvaret", sagde forsvarschef Christian Hvidt. "Men vi vil gøre alt for at lindre den smerte, vi andre end ikke kan begribe."

Ifølge forsvarschefen er ulykkesområdet i Kabul afspærret, og der er dansk militærpoliti til stede til foreløbige undersøgelser.

»Jeg har allerede aftalt med den tyske forsvarschef, at der etableres en fælles dansk/tysk undersøgelseskommission, der snarest sendes til Kabul for at opklare de nærmere omstændigheder ved ulykken,« siger Christian Hvidt. Han vil på det foreliggende grundlag ikke udelukke, at der har været tale om menneskelige fejl. Forsvarschefen påpeger dog, at soldaterne alle har været udsendt på lignende missioner tre til fire gange, senest på minerydning i Eritrea.

Den tungeste stund

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) betegner det som sin tungeste stund på posten som regeringsleder:

»De dræbte, sårede og deres familier bærer her det største offer, som man kan yde i international tjeneste.«

Statsministeren har efter meddelelsen om de danske tab fået bred opbakning i Folketinget til fortsat militærengagement i Afghanistan og andre steder på kloden.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.