Indvandrere: Syv års uvished kan forsinke meget

Socialrådgiverstuderende Ali Omran tror ikke på, at man kan lovgive sig ud af problemer med integrationen af flygtninge i det danske samfund, og da slet ikke på den måde, som regeringen vil med udlændingepakken.

»I stedet skulle man koncentrere sig om at give flygtninge og indvandrere nemmere adgang til arbejdsmarkedet,« siger den 31-årige iraker, der har boet i Danmark i syv år.

Virksomheder og arbejdspladser bør efter hans mening have en etnisk ligestillingspolitik, så ansættelserne afspejler befolkningssammensætningen i den pågældende kommune. Det er ikke tilfældet i dag.

Berørt af reglerne

Ali Omran var i går eftermiddag på besøg i Frivillighuset for flygtninge, et værested med rådgivning på Nørrebrogade i København. Her mødte han landsmændene, maskiningeniør Ali Resa og ingeniørstuderende Sami Watban. Sami Watban er 30 år og har boet i Danmark i seks år.

Den 45-årige Ali Resa har fået midlertidig opholdstilladelse i Danmark i oktober 2001. Han skal til den første samtale med en sagsbehandler om sit forestående integrationsforløb 22. januar og ser frem til mødet. Han er flygtet fra Irak for 16 måneder siden. Hans hustru og parrets børn på 16 år og 17 år befinder sig i Iran og søger nu familiesammenføring med Ali Resa i Danmark.

Mange af de nye regler vil komme til at gælde deres fremtidsmuligheder i Danmark.

Ali Resa er blandt andet bekymret for, at det nu skal tage syv år i stedet for tre at opnå permanent opholdstilladelse.

Ali Omran og han er enige om, at den forlængede usikkerhed kan virke negativt på flygtninges tilskyndelse til at blive integreret.

Skæres over en kam

Den irakiske maskiningeniør taler allerede noget dansk. Med hjælp fra Ali Omran og Sami Watban fremfører han sine synspunkter.

»Alle flygtninge bliver skåret over én kam. Vi skulle behandles individuelt, sådan at de, der interesserer sig for at blive integreret, skal have nemmere ved at få permanent opholdstilladelse end de, der modsætter sig,« synes Ali Resa.

Han ville finde det i orden, at han jævnligt blev checket og belønnet efter, hvor flittigt han arbejdede på at kunne klare sig selv.

Svært at støtte hustru

Han er mismodig ved udsigten til beskæringer i kontanthjælpen, ikke mindst fordi det så vil blive sværere for ham at sende penge til hustruen og børnene ind i mellem. Han ville kunne acceptere, at kontanthjælpen blev trappet ned over en periode, så man havde tid til at forberede sig på det, men han er ikke umiddelbart indstillet på, at han skal tage et hvilket som helst arbejde udenfor sit fag under integrationsprocessen.

»Mit mål er at få nogle kurser, så jeg kan få en stilling indenfor noget, der er beslægtet med mit fag,« siger Ali Resa, der arbejdede med air condition i Bagdad, inden han flygtede.

Led og ked af debat

Sami Watban, der bor sammen med sin danske kæreste gennem fire år, er led og ked af udlændingedebatten. Han mener, at den megen fokus pisker negative stemninger op på begge sider og graver dybere kløfter, end der ville være, hvis både danskere og folk af anden etnisk baggrund tog det hele lidt mere afslappet.

»Den danske folkeskolelov har udmærkede principper for, hvordan man skal tage udgangspunkt i den enkelte elevs forudsætninger. Det samme skulle man gøre, når det gælder integrationen,« siger han.

else.boelskifte@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.